Et flertal uden om videnskabsminister Helge Sander (V) vil rette op på it-sikkerheden i Danmark.
Socialdemokratiet og De Radikale vil have videnskabsminister Helge Sander (V) til at oprette et uafhængigt råd med eget sekretariat, der selv kan tage sager op.
Rådet skal kunne udtale sig om alt både statslige og kommunale sager, lyder kravet,
- Det kan for eksempel være at tage stilling til, om udbudsrunden af den næste generation af digital signatur lever op til høje nok sikkerhedskrav, siger Magnus Heunicke, it-ordfører for Socialdemokratiet.
Rapport: Der er brug for nyt råd
Kravet kommer efter, at Teknologirådet tidligere på ugen i en ny rapport om it-sikkerheden i Danmark anbefalede, at der bliver nedsat et uafhængigt it-sikkerhedsråd, som ikke risikerer at blive nedlagt som følge af politiske vinde.
Det ligner en klar hilsen til videnskabsminister Helge Sander(V), der for kun et år siden nedlagde Rådet for It-sikkerhed.
It-ordfører Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet mener, at ministeren dengang bevidst lukkede munden på det kritiske råd.
- Ministeren bærer derfor også ansvaret for sikkerhedssituationen i dag, hvor borgere er utrygge ved at bruge digitale løsninger. Vi advarede allerede dengang ministeren om, at det her ville blive resultatet, siger Magnus Heunicke.
Også de Radikales it-ordfører, Morten Østergaard, raser mod ministeren.
- Videnskabsministeren aner ikke, hvor afgørende it-sikkerhed er, og hvilke alvorlige konsekvenser det kan få, hvis ikke vi er meget offensive på området. Regeringen undervurderer groft problemet, siger han.
Politisk flertal
Et politisk flertal uden om regeringen støtter forslaget.
It-ordfører Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti kræver nemlig, at der sker noget på området nu.
- Skrot alle de forskellige råd og lav ét super-råd. Om rådet har medlemmer fra ministerier og styrelser er ikke afgørende for mig. Bare det virker, siger han.
SF og Enhedslisten er også glade for ideen.
- Jeg mener forslaget lyder overmåde interessant og relevant. Det vil vi godt støtte, siger it-ordfører Holger K. Nielsen fra SF.
Enhedslisten er faktisk så langt fremme, at partiet har fremlagt eget forslag om et nyt uafhængigt it-sikkerhedsråd.
Partiet forestiller sig et råd i stil med Rådet For Større Færdselssikkerhed eller Det Kriminal Præventive Råd.
- Det er udtryk for, hvordan vi mener, at rådet skal skrues sammen, men vi lytter gerne til andre forslag, siger it-ordfører Per Clausen fra Enhedslisten.
Holdes i kort snor
I dag holder Helge Sander ifølge kritikerne snor i de rådgivende organer, der beskæftiger sig med it-sikkerhed.
Det drejer sig om IT– og Telestyrelsens it-sikkerhedskontor, et sikkerhedspanel med 17 medlemmer, hvoraf to medlemmer og formanden er udpeget af ministeren og et debatråd under Teknologirådet, hvis formand og fire medlemmer også er udpeget af videnskabsministeren.
I dag er resultatet, at sikkerheden sejler, mener kritikerne.
Ingen af enhederne tager nemlig ansvaret for de sikkerhedsbrister, der viser sig hos blandt andet netbanker og den digitale signatur, lyder kritikken.
Samtidig har ingen af de rådgivende organer pondus eller kompetence til at melde ud, hvad der bør gøres, mener Magnus Heunicke.
Eksperter bakker op
Tidligere direktør i Danica Erik Bonnerup, der har været formand for et utal af råd, pointerer, at stærke råd gør en forskel.
- For at et udvalg eller råd skal have gennemslagskraft er det vigtigt, at det ikke har en ulyst til at gribe om nælden, siger han
Erik Bonnerup forklarer, at det kræver kompetente personer, hvis man virkelig ønsker et stærkt udvalg. De skal være på forkant med området og skal for eksempel have lov til at spørge kommuner og andre aktører, hvorfor de har taget en given beslutning.
- De skal turde sige det, de mener - uanset hvad der er god på tone på bjerget. Det gælder også uafhængighed i forhold til de særinteresser som branchen og erhvervslivet måtte have, siger Erik Bonnerup.
Den tidligere formand for det nedlagte it-sikkerhedsråd Allan Fisher-Madsen, vil også hilse et nyt råd velkommen.
- Det anbefalede vi som noget af det sidste, inden vi blev nedlagt, siger han.
Allan Fisher-Madsen peger på, at det især er vigtigt, at et nyt it-sikkerhedsråd får eget sekretariat, der ikke sidder hos IT- og Telestyrelsen.
Det vil gøre rådet i stand til selv at bestemme, hvordan det vil bruge ressourcerne, forklarer han.
Professor Ivan Damgård fra Datalogisk Institut på Århus Universitet, Daimi, og stifter af sikkerhedsfirmaet Crytomatic er også vild med forslaget.
Han mener, at det kan være svært at få et overblik over de mange forskellige instanser, selv for en ekspert på området.
– Det ville være fint, hvis man kunne blive enig om at samle indsatsen, som man gjorde i det gamle it-sikkerhedsråd, siger Ivan Damgård.
Det har trods flere henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra Helge Sander til kritikken.