Statsministeriet binder ansatte i jobkartel-aftaler

Statsminister Anders Fogh Rasmussens eget ministerium, Statsministeriet, har indtil for ganske nylig haft jobkartel-aftaler med to it-virksomheder. "Jeg kender intet til det", lyder det fra Anders Fogh.

Ansatte i statsminister Anders Fogh Rasmussens eget ministerium, Statsministeriet, er bundet til deres job via jobkartel-aftaler af den type, som Computerworld gennem længere tid har afdækket bliver brugt i vid udstrækning i it-branchen.

Det erkender Statsministeriet over for Computerworld, der har søgt aktindsigt i sagen.

Dermed stiller det mest betydningsfulde ministerium i Danmark sig op i rækken af markante firmaer og organisationer, der har hindret medarbejdere i at skifte job.

Tilsammen er mange tusinde medarbejdere bundet af aftaler, som de aldrig har set eller hørt om.

To kontrakter

Statsministeriet meddeler til Computerworld, at to ud af Statsministeriets i alt ni it-kontrakter indeholder en såkaldt non-solicitations-klausul.

Det betyder normalt, at medarbejderne er hindret i at få job hos kontraktens anden part.

Ministeriet oplyser dog til Computerworld, at den ene af klausulerne er blevet ophævet 8. november i år efter "den seneste tids debat". Den anden non-solicitationsaftale er fortsat gældende.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser over for Computerworld, at han har det mindste kendskab til aftalerne.

- Anders Fogh Rasmussen, hvad er din holdning til, at Statsministeriet har aftaler med it-virksomheder, der hindrer medarbejdere i at få job hos den anden part?

- Det kender jeg intet til.

- Dokumenter fra Statsministeriet viser, at der findes to aftaler.

- Det kender jeg ikke noget til.

- Hvad er din generelle holdning til aftalerne, som A.P. Møller og IBM for eksempel har indgået, og som binder medarbejdere?

- Det er ikke noget, jeg kender så meget til, men ved overdragelse af virksomheder kan det vel være relevant, siger statsministeren.

Ministerium: søg aktindsigt
Statsministeriets pressechef, Michael Ulvemann, og it-chef Tommy Hansen har trods flere henvendelser heller ikke kommentarer til Computerworld om ministeriets jobkartel-aftaler.

I stedet henviser de til den juridiske afdeling, hvor juridisk chefkonsulent Thorvald Spanggard imidlertid også blankt fastslår, at ministeriet ikke vil kommentere sagen. Således vil ministeriet heller ikke oplyse, om aftalerne har været hemmeligholdte for ministeriets medarbejdere.

- Jeg kan oplyse, at ministeriet ingen kommentarer har. Vi vil nu overdrage aftalerne til det udvalg under Beskæftigelsesministeriet, der arbejder med det, siger juridisk chefkonsulent Thorvald Spanggaard.

Claus Hjort ude med riven

Tidligere har beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen ellers for alvor været ude med riven i forhold til klausulerne, som han i hårde vendinger har fordømt.

Han ville blive "stiktosset", hvis han selv blev bundet af en hemmelige aftale mellem to arbejdsgivere, har han tidligere sagt til Computerworld.

I sidste uge opfordrede Claus Hjort Frederiksen ligefrem fagforeningerne til at hjælpe deres medlemmer med at lægge sag an mod IBM, der erkender at have en jobkartel-aftale med A.P. Møller - Mærsk.

Rækken tæller blandt andre IBM, A.P. Møller Mærsk, fagforeningerne IDA og DJØF, Fujitsu Service, WM-data, SDC Udvikling, Kommuneforsikring og Skandinavisk Tobakskompagni.

Også Folketinget har gennem de seneste par år bundet private it-medarbejdere til deres virksomhed. Det samme gælder flere styrelser og kommuner, har Ingeniørernes fagblad tidligere skrevet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere