Ny tænketank for det digitale Danmark

Danmark har brug for en ny ambitiøs digital masterplan, hvis positionen som et af verdens mest it-stærke lande skal udnyttes til andet end positiv omtale. Det mener en række af landets førende digitale beslutningstagere og samfundstænkere.

Ni ud af ti topchefer forstår ikke de teknologiske muligheder for anvendelse af it i innovationsprocesserne.

Og kun tre procent af landets virksomheder mener, de sparer penge på at kommunikere digitalt med det offentlige, og beskedne 16 procent af borgerne opnår hurtigere sagsbehandling.

Således blot to ud af mange nedslående overskrifter om it på forsiden på Computerworld siden sommerferien, der alle vidner om, at der er brug for en forstærket indsats på it-området.

Alvorligt problem

Ifølge formanden for den nyetablerede tænketank, CIO Innovation Forum, er den åbenlyse mangel på digitale kompetencer blandt lærere, topchefer og danskere generelt et alvorligt problem, for de, der ikke mestrer dem, får vanskeligt ved at spille på A-holdet.

Eller overhovedet være i spil.

– Indsigt i og forståelse af teknologi-anvendelse er en ligeså nødvendig kvalifikation for at begå sig i fremtidens samfund som at kunne regne, læse og skrive. Det er en ny metafærdighed, som alle må mestre, siger Lars Mathisen, CIO og formand for Dansk IT, it-beslutningstagernes forening.

Danmark overhales

Digitale kompetencer bliver første emne på listen over udfordringer, som kan forstærke fundamentet under det digitale Danmark.

Selv om rækken nærmest er uendelig af internationale rapporter, der placerer Danmark i en toppostion for bedste it-infrastruktur, mest hardware og relativt billige priser på datatrafik, så er det kun et spørgsmål om tid- inden andre lande haler ind på os, hvis vi ikke er i stand til at udnytte teknologien til at skabe innovation og udvikling.

Det er den fælles udmelding fra de 17 medlemmer af styregruppen i CIO Innovation Forum.

De har hver især stor indsigt i både it- og samfundsforhold og repræsenterer nogle af de væsentlige virksomheder og organisationer i Danmark.

Digitale kompetencer

De næste to måneder vil en arbejdsgruppe under ledelse af Klaus Kvorning fra Pen-Sam og rektor Mads Tofte fra IT-Universitetet udarbejde et oplæg om, hvordan digitale kompetencer skal defineres, og hvordan de digitale kompetencer skal udbredes.

Oplægget vil blive lagt frem til diskussion på CIO Innovation Forum 31. januar 2007, hvor deltagere fra både it-danmark og andre andre relevante organisationer, virksomheder og fora vil blive inviteret til at diskutere og sætte deres præg på de konkrete initiativer som CIO Innovation Forum vil foreslå, når det gælder digitale kompetencer.

Digitale kompetencer er meget væsentlige, hvis vi skal udnytte it i fremtiden, mener rektor ved IT-universitet, Mads Tofte:

– Lad mig give et billede. Hvis vi som mennesker går rundt med en forestilling om, at verden er flad, udnytter vi ikke potentialet i, at den er rund. På samme måde med it. Der er mange ting, som ikke kan gøre, fordi muligvis ikke har den rette forståelse for, hvad it egentlig er, siger han.

På samme måde som ved digitale kompetencer skal der det næste års tid holdes fem andre CIO Innovation Forum-arrangementer, som hver især vil diskutere oplæg og vedtage de formuleringer og handlinger, som skal sikre, at it kommer til at gennemsyre alle aspekter af erhvervs- og samfundslivet i Danmark.

Efter to intensive møder i styregruppen og i samarbejde med gruppens netværk, er der enighed om de seks punkter, der skal fokuseres på lige nu for at skabe et solidt fundamentet under et digitalt Danmark.

Det drejer sig om digitale kompetencer, digitalisering (teknologianvendelse), digtialt samfund (værdier, demokrati, kultur), digital forvaltning (tværgående, borgerrettet), digital image (resultatet, succeshistorier) og digital forretning.

CIO Innovation Forum er oprettet på initiativ fra Dansk IT og Computerworld.

Styregruppen for CIO Innovation Forum

Formand.
- Lars Mathiesen, CIO i Nykredit og formand for interesseorganisationen Dansk IT.

Medlemmer.
- Mikael Lindholm, chefredaktør i mediehuset Computerworld.

- Jørgen Bardenfleth, administrerende direktør for Microsoft Danmark og næstformand i brancheorganisationen IT-Branchen.

- Jesper Bove-Nielsen, beta associate i konsulentvirksomheden betahq.

- Peter Bruun, professor, DTU.

- Allan Fischer-Madsen, vice president, Devoteam Group.

- Torben Flensby, partner i Flensby & Partners.

- Klaus Kvorning Hansen, CIO i Pen-Sam.

- Henrik Jeberg, CIO i Økonomistyrelsen.

- Ejvind Jørgensen, underdiretkør i Rambøll Management.

- Lisbeth Knudsen, forhenværende nyhedsdirektør i DR.

- Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør i KMD og formand for brancheorganisationen IT-Branchen.

- Kenneth E. Schmidt, CIO hos Danfoss.

- Michael V. Skånstrøm, CIO hos Lundbeck.

- Mads Tofte, rektor for IT-Universitetet.

- Kim Østrup, vicedirektør i IBM og næstformand i brancheorganisationen IT-Branchen.

- Jan Horsager, erhvervsredaktør på Computerworld.

- Tony Franke, direktør i Dansk IT.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere