Syddansk Universitet i Odense har sat strøm til Danmarks mest hidsige supercomputer, der består af 200 sammenkoblede Dell-servere med en samlet regnekraft på 8,5 teraflops.
Maskineriet vejer ikke mindre end seks tons og står i kølekasser på Institut for Fysik og Kemi på Odense-universitetet.
Ifølge Dell er SDU-computeren kraftig nok til at fravriste DTU positionen som det sted, der har Danmarks kraftigste computer.
DTU's klyngebaserede supercomputer "Nilfheim" har nemlig en regnekraft i omegnen af fem teraflops.
Lang vej op til de hurtigste
Der er dog fortsat lang vej op til at blot at begynde at kradse de stærkeste computere i Europa i hælene.
Europas hurtigste computer er nemlig en IBM med navnet JUBL, Jülich Blue Gene/L, som står i Tyskland. Den har en maksimal regnekraft på 45,8 teraflops.
Verdens kraftigste er en IBM
Verdens kraftigste computer er også en IBM Blue Gene/L-baseret maskine. Den står i det amerikanske energi-ministeriums test-laboratorier og trækker 280,6 teraflops.
Den amerikanske regering er allerede ved at investere i projekter, der sigter mod udviklingen af petaflop-computere, som kan klare mere end én billiard - eller én million milliarder kommatalsoperationer - per sekund.
SDU-computeren er baseret på Linux, som studerende og forskere fra universitetet selv har bygget videre på.
Den skal nu anvendes til blandt andet at beregne celle-reaktioner og andre simulationer, som lektor Frank Jensen fra SDU kalder for et "tigerspring inden for grundforskningen".
Den nye computer er betalt af Dansk Center For Scientific Computing. Universitetet betaler alene for størstedelen af strømforbruget, hvilket da også er en betydelig sum. Det skyldes ikke mindst, at apparatet står til at skulle køre i døgndrift i de næste år.