Er Danmark et Microsoft-protektorat, Fogh?

Statsminister Anders Fogh Rasmussen sendte et uheldigt signal til resten af verden med sit besøg hos Bill Gates forleden. Det offentlige Danmark er ved at blive et Microsoft-protektorat, mener Computerworlds chefredaktør, Mikael R. Lindholm, i ugens leder.

Statsminister Anders Fogh Rasmussens besøg i denne uge hos Bill Gates i Microsofts hovedkvarter i Redmond var overraskende, uheldigt og rejser en lang række spørgsmål om rammerne for Danmark som digital økonomi.

Tilsyneladende skyldes Foghs besøg hos en i øvrigt ikke voldsomt interesseret Gates et velment ønske om at styrke Microsofts i forvejen stærke forankring i Danmark.

Det er der i sig selv intet usædvanligt i.

Såvel danske regeringer som det danske kongehus har en lang tradition for fremstød i dansk erhvervslivs interesse.

Uheldigt signal

Men det er et stærkt uheldigt signal Danmark sender til resten af verden, når vores statsminister aflægger et venskabeligt besøg hos en udenlandsk erhvervsleder, som i sit hjemland er dømt for misbrug af sin dominerende stilling.

Samtidig bliver han i EU – en politisk-økonomisk alliance, som Fogh sædvanligvis er glødende og loyal fortaler for – retsforfulgt for et tilsvarende lovbrud i en retssag, der ikke bare skriver EU-historie, men hvis udfald har stor betydning for de digitale innovationsmuligheder i Europa fremover.

Det kan ikke andet end undre vore allierede i EU – for slet ikke at tale om EU’s retssystem.

Signalet er, at penge er vigtigere end jura.

Foghs seneste storpolitiske fejltrin er imidlertid ikke det mest bekymrende perspektiv ved besøget.

Det for alvor bekymrende er Foghs tilsyneladende ensidige satsning på at blive et rent Microsoft-land.

Droppede IBM

Da Anders Fogh Rasmussen sidst ville hente inspiration i USA og blandt andet besøgte Massachussetts Institute of Technology på østkysten, undlod han at besøge IBM’s topchef Sam Palmisano i Armonk.

Palmisano har ellers oprettet et ”innovationsråd”, som arbejder med samme globaliseringsdagsorden, som Foghs Globaliseringsråd i Danmark – hvor Microsoft, men ikke IBM, er repræsenteret.

Det er samtidig velkendt, at IBM støtter den software-platform, som handler om åbne kilder og åbne dokumentstandarder – en innovationsplatform for nye it-løsninger, som Microsoft er modstander af, fordi Microsoft naturligt nok foretrækker, at fremtidens innovation sker med afsæt i en Microsoft-ejet software.

Store markedsandele i det offentlige

Som situationen ser ud i dag har Microsofts standarder og løsninger voldsomt store markedsandele i det offentlige Danmark i form af Windows, Office og Navistat.

Faktisk kan det kun lade sig gøre at se statslige DR's digitaliserede kulturarv ved hjælp af en MediaPlayer – som er stridens kerne i EU-sagen.

Danmark er kort sagt i dag et globalt mønstereksempel som Microsoft-protektorat.

Intet under, at Steve Ballmer for to år siden begejstret proklamerede: ”I want the whole world to be Danish!”

Det er muligt, at vi som nation er bedst tjent med at møde den digitale fremtid med afsæt i en innovationsplatform, som er ejet af Microsoft.

Det kan ikke udelukkes. Microsoft leverer klart et vigtigt bidrag til Danmark.

Men hvis – og dette er et stort men og hvis – vi skal være et rent Microsoftland, så mangler vi at forhandle betingelserne for den suverænitetsafgivelse, det lægger op til.

Hvad Fogh er i gang med nu, ligner ikke forhandlinger, men derimod en betingelsesløs kapitulation.

Det er hverken godt diplomatisk håndværk eller godt købmandskab.

Under alle omstændigheder taler vi her om så væsentlige rammebetingelser for vores fælles fremtid, at det anstændigvis kræver en offentlig debat.

Christiansborg, quo vadis?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere