It-firmaer vil ikke byde på løn i København

Efter Accenture-skandalen har Københavns Kommune kun fået halvt så mange bud på at levere administration og system til den kommunale lønudbetaling som håbet.

Flere af de potentielle leverandører har besluttet at holde sig væk fra den opgave, Accenture blev fyret fra i 2005.

Københavns Kommunes lønsystemer er tilsyneladende ikke sexede nok til at lægge leverandørerne ned.

Sådan ser status ud, efter at kommunen for godt to måneder siden satte gang i det udbud, der fremover skal sørge for, at de godt 50.000 ansatte i kommunen får den rigtige løn til tiden.

Meldt hus forbi

Indtil videre har en række potentielle leverandører meldt hus forbi i kampen om den ellers meget store ordre, som KMD har varetaget, siden Accenture blev fyret under stor dramatik sidste år.

Forud var gået måneder med skandaler om lønrod og efterfølgende ballade om bøder og fyring af Accenture, lige som leverandøren ellers hævdede at have fået styr på opgaven.

Heller ikke KMD er gået fri for højlydt kritik af blandt andet for sent udbetalt løn og store mængder ekstraarbejde hos kommunens ansatte.

Nu er fristen for aflevering af bud overskredet, og det viser sig, at en række af de store leverandører slet ikke har vist interessere i at byde på den ellers store opgave.

Kun modtaget tre bud

Vinderen af udbuddet skal stille med lønadministration og tilhørende system – sidstnævnte dog eventuelt i samarbejde med en partner på selve system-delen.

Ved fristens udløb, havde Københavns Kommune kun modtaget tre bud og ikke de fem til otte, som kommunen ifølge udbudsmaterialet havde håbet på.

Ifølge analytiker Karsten Fogh Ho-Lanng, IDC, er der en række leverandører, som ville kunne løfte opgaven – men opgaven i Københavns Kommune har en helt speciel historie.

– Det betyder, at man nok lige tænker sig om en ekstra gang siger han.

Han fremhæver CSC, Multidata, Silkeborg Data og naturligvis KMD som de tunge leverandører inden for lønoutsourcing i Danmark, og han vil heller ikke udelukke IBM som en væsentlig, fremtidig spiller på området

Men hverken hos CSC eller IBM er der umiddelbar inter­esse for Københavns Kommunes lønsystemer.

Har ikke rette løsning

– Vi har kigget på opgaven med stor interesse, og vi har overvejet det nøje. Men vi har besluttet, at vi for øjeblikket ikke har den rette løsning til Københavns Kommune, lyder den kortfattede melding fra kommunikationschef hos CSC, Line Ørskov.

Omtrent samme konklusion er IBM nået til.

– Vi er meget interesserede i den offentlige sektor, men har ikke produkter på hylden, som vi kan levere til København. Jeg vil ikke sige, at vi aldrig vil være interesserede, for Københavns Kommune er bestemt interessant, men vi byder ikke denne gang, siger Bo Hansen, der er afdelingsdirektør hos IBM med ansvar for salg til den offentlige sektor.

Tidligere var også Multidata, norske Bluegarden og Silkeborg Data på banen, da Københavns Kommune i 2003 sendte opgaven med at udskifte det daværende lønsystem i udbud.

Faldt fra

Men de tre selskaber faldt fra på grund af en alt for kort tidsfrist til at foretage konverteringen.

Ifølge den administrerende direktør for Silkeborg Data, Mogens Jespersen, har selskabet ikke budt på opgaven i denne omgang.

Det har til gengæld norske Bluegarden, bekræfter informationschef Marian Rui Slettebakken.

Virksomheden har budt alene, selv om Bluegarden også er kendt for at samarbejde med Multidata om et stærkere fodfæste på det danske marked.

Selskabet var også med i opløbet sidste gang, men endte med at trække sig.

I den forbindelse udtrykte administrerende direktør, Svein F. Gullaksen betænkeligheder ved den hastige proces, som Accenture endte med at skulle igennem.

Hos Multidata er produktdirektør Michael Spanggaard Møller afventende.

For vanskelig at tjene penge på

Selskabet valgte at trække sig fra udbudet i 2003, fordi opgaven var vanskelig at tjene penge på og samtidig imødekomme de krav og frister, kommunen havde sat.

Michael Spangaard Møller forklarer, at materialet har virket mere interessant denne gang, men at Multidata ikke har budt på selve den administrative del.

Systemdelen vil han dog være positiv over for at levere teknikken til, hvis vinderen af udbuddet skulle mangle en leverandør af selve lønsystemet.

KMD har også budt på opgaven, og det var oplagt, fordi KMD som nævnt i forvejen har implementeret Opus-lønsystemet og varetager de administrative opgaver.

Ifølge udbudsmaterialet ville Københavns Kommune som nævnt gerne have mindst fem og helst otte tilbud fra leverandører.

Tredje leverandør

Udover KMD og Bluegarden har en tredje leverandør også budt, men det har ikke været muligt for Computerworld at finde ud af, om en mindre kendt spiller har meldt sig på banen.

En leverandør, der ikke har erfaring med den slags opgaver, vil dog få det svært, vurderer analytikeren Karsten Fogh Ho-Lanng. It-mæssigt er offentlig løn og offentlige overenskomster nemlig ekstremt komplekst.

Det stiller ifølge Karsten Fogh Ho-Lanng store krav til systemerne og til kompetencer hos leverandøren.

– Leverandøren skal have indsigt i arbejdsmarkedsforholdene i det offentlige, skal kunne forestå forretningsprocesserne og have evnen til at oversætte det til applikationer, siger han.

Risikofyldt opgave

Kasper Schmidt, vicekontorchef i Københavns Kommunes økonomiforvaltning, forstår godt, at historikken bag Københavns Kommunes lønudbetaling kan virke afskrækkende.

– Man betragter opgaven som risikofyldt, og det er forståeligt, siger Kasper Schmidt.

Han anser det ikke for specielt skuffende, at kun tre leverandører har budt, selv om kommunen havde håbet på op til otte. Kasper Schmidt vil dog ikke fortælle noget om de bud, kommunen har modtaget.

I begyndelsen af oktober vil kommunen offentliggøre, hvilken leverandør der er valgt til at varetage opgaven, formentlig fra maj næste år.

Denne artikel stammer fra torsdagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere