DK-CERT: De kriminelle rykker ind

Set fra en it-sikkerhedsvinkel blev 2005 præget af angreb fra kriminelle, der var ude efter penge, skriver lederen af DK-CERT, Preben Andersen, i årets sidste klumme.

Ingen større ormeangreb. Ingen voldsomt udbredte mail-orme. Umiddelbart kunne 2005 ligne et roligt år. Men det skyldes, at angrebene kom på nye fronter.

En af de klare tendenser i år var den stigende mængde forsøg på phishing.

Det foregår typisk ved, at bagmændene udsender en stribe mails, hvor de foregiver at repræsentere modtagerens bank eller en forretningsforbindelse.

Indtast kontooplysninger

I mailen bliver modtageren bedt om at besøge et websted og indtaste sine kontooplysninger.

Webstedet foregiver også at tilhøre banken, men er i virkeligheden en efterligning, som bagmanden kontrollerer.

I år så vi de første forsøg på at lave phishing i de nordiske lande. Der var dog tale om ret primitive forsøg, som kun få kunder faldt for.

Men i fremtiden kan vi vente mere sofistikerede forsøg, hvor der udsendes mails på dansk.

Ingen orme

Som nævnt så vi i år ingen verdensomspændende orme-epidemi i stil med sidste års Sasser og forrige års Blaster.

En årsag er, at både softwareproducenter og kunder er blevet dygtigere: Producenterne udsender flere rettelser, der lukker sikkerhedshuller.

Og kunderne er blevet bedre til at installere rettelserne. En vigtig årsag har utvivlsomt været Service Pack 2 til Windows XP, der har gjort det let at holde pc'en opdateret.

Når der heller ikke har været større mail-ormeangreb af typen Sobig og Netsky, er forklaringen en anden: Det kan ikke betale sig. Forfatteren til sådan en mail-orm får en masse opmærksomhed, men ingen penge.

Derfor har tendensen været, at der i højere grad kommer mindre, men mere målrettede angreb.

Afpresning

Phishing er et eksempel, et andet er afpresning: Bagmanden sætter et botnet til at angribe sit offer. Han holder op og kræver at få betaling for ikke at starte angrebet igen.

Faldet i de brede mail-orme og væksten i de målrettede angreb viser, at der er ved at ske en ændring i hvem, der angriber.

Der er stadig unge nørder, som hacker "for sjov", men muligheden for at tjene penge har lokket den organiserede kriminalitet til.

Ifølge en amerikansk regeringsrådgiver blev den årlige omsætning inden for it-kriminalitet sidste år større end narkohandlen. Den nåede op over 105 milliarder dollars (cirka 660 milliarder kroner).

Så selv om 2005 på overfladen kunne ligne et roligt år it-sikkerhedsmæssigt, har der været masser at tage fat på for politi og sikkerhedsorganisationer.

Derfor regner vi heller ikke med at mangle opgaver i det kommende år.

Godt nytår!

DK-CERT (www.cert.dk) er det danske Computer Emergency Response Team. I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DK-CERT information om internetsikkerhed. DK-CERT udsender advarsler og tager imod anmeldelser af sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet.

Preben Andersen opdaterer den sidste fredag i hver måned Computerworlds læsere med de seneste tendenser inden for it-sikkerhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere