Dansk direktør i svindelsag i million-klassen

En 38-årig dansk direktør sidder fængslet i Tyskland mistænkt for at være hjernen bag telesvindel i millionklassen. Han mistænkes for gennem flere selskaber at have installeret dialer-programmer, der har fået pc'er til automatisk at ringe op til dyre numre.

Ringer de dansk-ejede selskaber Premium Media Communications og Sun Telecom en klokke?

Det gør de hos mange tusinder englændere og tyskere, der i disse dage med spænding venter på den kommende retssag mod selskabernes danske direktør, 38-årige Morten Søndergaard Pedersen.

Han blev fornylig anholdt af tysk politi og sidder for tiden varetægtsfængsel sammen med en partner i Hamburg.

BBC-program

I november bragte den britiske tv-kanal BBC Two et program om selskaberne med titlen "The Great Phone Call Con". Her blev Morten Søndergaard Pedersen flere gange nævnt som bagmanden.

Ifølge anklagen har Morten Søndergaard Pedersen og hans partnere svindlet et stort millionbeløb fra tusinder af computerbrugere ved ad bagvejen at installere et program, som i al hemmelighed fik computeren til løbende at ringe op til de dyre 090-numre.

Det opdagede de fleste brugere først, når regningen på mange tusinder kroner kom.

I Storbritannien regner man med, at op mod 80.000 borgere er blevet taget ved næsen.

Installeres via pop-up

Typisk bliver det hemmelige program installeret, når et pop-up vindue, der typisk opfordrer til besøg på et pornosites, lukkes.

I Storbritannien har mange af de ramte pure nægtet at betale de store telefonregninger på ofte 5.000-10.000 kroner.

Det har fået British Telecom til at varsle sagsanlæg, inkasso og andre ting for at få inddrevet pengene fra omkring 800 kunder, der alle nægter at betale.

Central i svindlen er ifølge BBC, der har efterforsket sagen, fem selskaber, der alle hører hjemme i Palma på Mallorca. Flere af dem deler samme adresse.

De fem selskaber bliver nævnt i omkring 11.000 af de klager, der er blevet rettet til de engelske myndigheder.

To af dem er Premium Media Communications og Sun Telecom med Morten Søndergaard Pedersen i direktørstolen.

Har leveret teknologi

Ifølge BBC har Premium Media Communications stået for at levere teknologi til alle fem selskaber, ligesom selskabet har stået for at besvare henvendelser.

De engelske myndigheder har trods undersøgelser ikke fundet nok materiale til at anklage Premium Media Communications for lovbrud.

Til gengæld er det Sun Telecoms aktiviteter i Tyskland, der har ført til, at den danske direktør nu sidder fængslet mistænkt for at være hjernen bag svindlen, skriver BBC.

Herhjemme gav Teleankenævnet i foråret tre danske forbrugere medhold i, at de ikke skulle betale for dyre opkald for op til 3.400 kroner til Liechenstein, der formentligt skyldtes skjulte opkaldsprogrammer.

En række af de danske teleselskaber indførte i 2002 spærring på telefonopkald til lande, hvor svindel er udbredt.

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan firmaer registreret i Panama og Hongkong står bag en række danske fup-websteder, der blandt andet installerer en dialer på de besøgendes pc'er.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere