KMD: Hurtig Linux-omlægning for svær

Omlægningen af KMD's fagsystemer til at køre på alternativer til Microsoft-platformen er en så krævende opgave, at den ikke kan være gennemført før i 2009 eller 2010, oplyser KMD efter kritik for langsommelighed.

KMD afviser, at selskabet bevidst hænger i bremsen, når det gælder om at gøre det muligt for kommunerne at skifte fra Microsofts styresystem Windows til alternativer som Linux.

- Det kræver betydelige investeringer og en større teknologisk omlægning at gøre vores systemer uafhængige af Microsoft-platformen. Det er ikke noget, vi kan gøre fra den ene dag til den anden, siger afdelingsdirektør Luna Ruth Lenskjold, KMD.

Udmeldingen kommer efter kritik fra blandt andet Videnskabsministeriet af, at KMD først i 2009 eller 2010 vil have en fuld pakke af kommunale fagsystemer, der understøtter Windows-alternativer som Linux.

Krævende it-opgaver

Ifølge KMD skyldes tidshorisonten på op mod fem år, at KMD's omlægning af fagsystemerne med et planlagt skifte til SAP skal prioriteres mellem andre opgaver.

- Det er et spørgsmål om at sikre balance mellem opgaverne. Omlægningerne er en meget stor opgave, og det er ikke den eneste store opgave, vi står med, siger Luna Ruth Lenskjold.

Hun henviser til, at KMD eksempelvis også har stort fokus på opgaver i forbindelse med kommunalreformen.

Hos KMD-ejerne i Kommunernes Landsforening mener konsulent Michael Hald, at KMD's tidshorisont på adskillige år blandt andet skyldes, at udgifterne til en hurtigere konvertering ikke kan hentes hjem på kort sigt.

- Kommunerne råber og skriger jo ikke på, at det her bliver lavet om lige nu. Der kommer formentlig en større parathed i kommunerne efter kommunalreformen, og KMD's strategiske satsning er derfor over en årrække at gøre løsningerne klar, siger Michael Hald.

Han pointerer samtidig, at KMD har meldt ud, at selskabet allerede i løbet af 2006 vil gøre det muligt for kommunerne at skifte fra Microsoft-kontorpakken til open source-alternativet Open Office, selvom det fortsat bliver på en Microsoft-platform.

For langsomt

Hos it-selskaberne Novell og IBM, der begge sammen med KMD har deltaget i et pilotprojekt om open source i Ringe og Ryslinge kommuner, er der stor tilfredshed med, at KMD er i gang med at åbne for alternativer til Microsoft.

- Vi så gerne, at KMD var klar i morgen. Omvendt må vi også respektere KMD's tidshorisont på selskabets udviklingsprojekter, siger softwarechef Jens Knudsen, IBM Danmark.

Administrerende direktør i Novell Danmark, Ken Tomassen, havde også gerne set, at KMD var kommet hurtigere ud af starthullerne.

- Set ud fra et kundesynspunkt og en samfundsmæssig betragtning er det selvfølgelig skuffende, at det har så lange udsigter, men det er den tidshorisont, som KMD arbejder med, siger han.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere