Kampen om at tilbyde danskerne trådløst bredbånd spidser snart til, når den amerikanske telemilliardær Craig McCaw igennem selskabet Clearwire vil sælge WiMAX til de danske privatbrugere.
Clearwire har købt cirka en tredjedel af it-selskabet Danske Telecom, og det bliver derfor Danske Telecom, der i Danmark skal stå for at overbevise danskerne om, at de skal investere i en WiMAX-boks frem for en ADSL-forbindelse.
Det var ellers netop Danske Telecom, der blev snydt, da Clearwire i 2004 fik en landsdækkende licens til det frekvensbånd, WiMAX kører på.
WiMAX-boksen fra Clearwire kommer til at koste 999 kroner, og efterfølgende betaler man så et fast månedligt beløb for en forbindelse med en hastighed på to megabit i sekundet.
Boksen kan tages med overalt, hvor der er dækning, og sættes til pc'en med et traditionelt netværkskabel. Udviklingen er endnu ikke nået til, at man kan få et kort til at sætte i den bærbare pc.
- Prismæssigt kommer det til at koste det samme som ADSL. Forskellen er, at i vores tilfælde er der ingen andre omkostninger til telefon eller installation, siger Peter Jerry Sørensen, der er administrerende direktør for Danske Telecom.
Internationalt netværk
Selskabet har etableret WiMAX-dækning i København, Århus og Odense og er allerede begyndt at sælge af boksene til privatkunder, som henvender sig.
- Vi tror simpelthen så meget på det her produkt, at vi har turdet gå ind i byer, hvor der er rigelig af kobber og fiber, siger Peter Jerry Sørensen.
Han har store forventninger til samarbejdet med Clearwire, som allerede tilbyder WiMAX i flere andre lande. Hertil kommer, at Clearwire sammen med Intel ejer hardwareproducenten Nextnet, som Danske Telecom benytter.
- Vi får et internationalt netværk af Clearwire-selskaber i Europa, og der får vi en masse international erfaring. Vi får også Craig McCaws pioner-ånd og hans kapital, siger Peter Jerry Sørensen.
Når selskabet i løbet af kort tid går kommercielt i luften, vil der efterfølgende løbende blive tilføjet flere danske byer til WiMAX-landkortet.
Danske Telecom vil fortsat under eget navn sælge trådløse bredbåndsforbindelser via WiMAX og teknologien FWA til de mere traditionelle kunder i form af større erhvervsvirksomheder og kommuner.