Fremtiden er usikker for oplæsningstjenesten Adgangforalle.dk, der har flere end 45.000 læsesvage brugere. De kan via webtjenesten få læst tekst højt.
- Vi ved ikke, hvor vi havner i forbindelse med kommunalreformen. Vi hører under Nordjyllands Amt, men kan ikke få oplyst, hvad der sker, når amtet nedlægges, siger projektleder Christian Hjulmand.
Enhedslistens it-ordfører Per Clausen opfordrer derfor nu videnskabsminister Helge Sander (V) til at sikre, at tjenesten kan køre videre.
Selv har Adgangforalle.dk, der drives af Specialskolen for Voksne i Vendsyssel, også kontaktet både Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet i kampen for overlevelse.
- Hvis man har et handicap og er blind eller ordblind, så kan det offentlige bevillige hjælpemidler, men der er en stor gruppe læsesvage i Danmark, som rent juridisk ikke er handicappede. De kan få hjælp med vores løsning, siger projektleder Christian Hjulmand.
Afhængig af støtte
Løsningen fungerer ved at brugerne via en software fra Adgangforalle.dk markerer en tekst. Den sendes til en server hos Adgangforalle.dk, hvor den bearbejdes med talesyntesen, så lyden umiddelbart kan returneres til brugeren.
- Det offentlige poster flere og flere oplysninger ud på nettet. Derfor bør det offentlige også forpligte sig til at gøre oplysningerne tilgængelige for den meget store gruppe af læsesvage danskere, siger Christian Hjulmand.
Han anslår, at det koster en lille million kroner om året at drive Adgangforalle.dk. Tjenesten er selv indstillet på at finde en del af pengene, men vil ifølge Christian Hjulmand fortsat være afhængig af støtte udefra.
Selv håber Adgangforalle.dk at kunne hente nye indtægter via en ny WebLæser, som lanceres på www.adgangforalle.dk i dag.
Den nye WebLæser vil ifølge Christian Hjulmand hurtigt kunne implementeres på hjemmesider, som indehaverne ønsker at gøre mere tilgængelige for læsesvage borgere.