To personer, som gik til Microsoft med tip om identiteten på ophavsmanden til internetormen Sasser, kan se frem til at dele en dusør på godt 1,5 millioner kroner.
Microsoft havde oprindeligt ikke udlovet nogen dusør, men softwaregiganten indvilligede i at ville betale, hvis de to personers tip førte til en dom.
Fredag blev tyske Sven Jaschan dømt for at have skabt Sasser-ormen og sluppet den fri på nettet. Ormen inficerede tusindvis af Windows-computersystemer over hele verden.
Slap med betinget dom
Som mindreårig på det tidspunkt, hvor han programmerede internetormen, slap han dog med en betinget dom på et år og ni måneder samt 30 timers samfundstjeneste.
- Vi er glade for, at programmøren bag Sasser-ormen har erkendt sit ansvar for de skader, han har forvoldt. Vi vil med glæde udbetale en kontant belønning til de personer, som gav os den information, myndighederne havde brug for at opklare sagen, siger juridisk chef Nancy Anderson fra Microsoft ifølge en pressemeddelelse.
Dusøren vil blive udbetalt fra den pulje på godt 30 millioner kroner, som Microsoft oprettede i november 2003, netop for at kunne belønne tip som det, der førte til Sasser-pågribelsen.
Svagt signal
Den tyske domstol, der har behandlet sagen, valgte at give den unge virus-programmør en forholdsvis mild straf i forhold til strafferammen på op mod fem års fængsel.
Primært er det Sven Jaschans unge alder og det faktum, at han selv har tilstået at have skabt Sasser-ormen og e-mail-ormene Netsky, der har fået dommeren til at se mildt på straffen.
Det får dog sikkerhedsekspert Graham Cluley fra det britiske antivirusfirma Sophos til at kritisere dommen for ikke at have nogen afskrækkende virkning.
- Han går reelt fri. I morgen kan han møde på sit arbejde og fortsætte med at programmere. Det er et ret svagt signal at sende til andre unge, siger Graham Cluley til Securityfocus.
Hos Microsoft mener man dog, at enhver domsfældelse over en virusprogrammør vil have en afskrækkende effekt.
- En dom er en seriøs øjenåbner uanset om det sker i USA eller Tyskland. Det her er ikke ubetydeligt, siger Nancy Anderson til Securityfocus.
Både Sasser-ormen og ikke mindst Netsky-ormene er fortsat aktive på internettet.