Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Nvida: Intels processorer kan kun levere 'basic AI' - vores er til heavy brug

Nvidia fremhæver, at hardware basereret på selskabet RTX-processorer er der, hvor det rigtige AI sker - mens Intels og AMD's såkaldte NPU'ere højst kan levere "basic AI". Bag snakken handler kampen om et milliardstort pc- og servermarked.

Det er ikke helt nemt at være Intel pt.

Aktien er faldet næsten 36 procent siden årsskiftet og i kulissen spøger Microsofts flirten med ARM-processorer, som truer Intels traditionelle dominans på det store pc-områd – hvis det altså lykkedes.

Intel har dog i mange år kunne varme sig ved tanken om, at selskabet har leveret hardware til det gigantiske cloud-marked og de datacentre, som leverer maskinkraften til de mange online-services.

Det vil Intel nok fortsat gøre en del år endnu.

Men det må samtidig gøre ondt at se hvordan Nvidia, hvis aktie er steget 72 procent siden 2023, nu løber med både pengene og opmærksomheden i det eksploderende AI-marked.

Intel svar, på pc-siden, har været tilføje en såkaldt Neural Processing Unit (NPU) som kan kan afvikle tensor-udregninger langt hurtigere og mere strømeffektivt end klassiske processorer.

Dem finder man i de nyeste Intel’Core Ultra’-processorer og AMD Ryzen 8000-serien.

Ideen med NPU-processoren er, at den kan hjælpe med de stadigt flere AI-opgaver på den enkelte brugers pc, som blandt andet Microsoft Copilot er en del af.

Ifølge analysehuset Canalys vil de såkaldte AI-pc’er blive en stor del af pc-markedet.

Alene i år vil den slags pc’er udgøre 18 procent af markedet, men allerede næste år vil 40 procent af alle solgte pc’er være AI-pc’er. Det svarer til over 100 millioner enheder.

I 2028 forventer analyseselskabet, at der bliver solgt 205 millioner AI-pc’er i hele verden.

Det svarer til en vækst på 44 procent fra 2024 til 2028. Og mens væksten på pc-markedet er langt fra de gode tider under corona-pandemien, så er det stadig et milliardstort område for det rette firma med den rette teknologi.

Især hvis kommende versioner af Windows vil stille nye AI-drevne krav til hardwaren og dermed tvinge millioner af brugere til at opgradere.

Med den baggrund er det ikke svært at forstå at Nvidia, ifølge PCWorld.com i en række interne slides, skyder med skarpt og kalder Intels AI-løsninger for ”basic AI”, mens Nivdias løsninger er ”Premium AI” - og faktisk helt op til "Heavy AI", som så leveres fra cloud-baserede løsninger (der selvfølgelig kører på Nvidia-hardware)

Nvidia fremhæver desuden at de helt nye NPU´ere typisk leverer 10 til 40 såkaldte Tera Operations Per Second (TOPS), mens et Nidvia RTX-baseret grafikkort kan levere 100 til 1300 TOPS og har været i handlen i flere år. Se mere om opgørelsen hos Videozardz.com her.

Sandheden er imidlertid nok, at der er plads til begge typer af processorer i fremtidens computere.

Men Nvidias skjulte kritik af Intel og AMDs NPU´ere og forsøget på at dele markedet op i basic og premium viser at også hardwareleverandørerne fortsat er ved at finde deres ben i et nyt AI-marked hvor selv betegnelserne er til debat.