Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Engelsk by kan ikke slukke lyset efter cyberangreb / BEC reducerer omkostninger til it-drift og udvikling / Dansk kapitalfond køber svensk it-selskab

BEC reducerer omkostninger til it-drift og udvikling. Engelsk by kan ikke slukke lyset efter cyberangreb. Dansk kapitalfond køber svensk it-selskab. Spotify vokser støt. Snart kan du skabe AI-billeder i Photoshop.

Godmorgen derude

Thomas Møgelbjerg fortsætter bag tasterne her i onsdagens udgave af Morgenbriefingen fra Computerworld.

God læselyst. Tak fordi I læser med.

BEC reducerer omkostninger til it-drift og udvikling

I 2023 blev BEC Financial Technologies, den største datacentral i den danske finanssektor, mere omkostningseffektiv og lancerede en række strategiske skridt, der sætter fart på udviklingen af ny it til danske pengeinstitutter.

BEC formåede at reducere sine enhedsomkostninger til it-drift med tre procent og til it-udvikling med fire procent i løbet af 2023.

”I 2023 blev BEC igen mere effektiv. Vi har holdt vores ejeres omkostninger til BEC i ro, mens vi har taget markante strategiske skridt frem, der frigiver endnu flere ressourcer til it-udvikling – i et år, hvor inflationen fortsat var en udfordring,” siger Jesper Nielsen, CEO i BEC, i en pressemeddelese.

Med en strategisk beslutning om at lægge størstedelen af driften ud til partnere, har BEC siden 1. januar flyttet nye opgaver over til den mangeårige driftspartner JN Data, som BEC er medejer af. Sammen med opgaverne er 70 medarbejdere rykket til JN Data.

”Vi skærper BEC som en mere simpel it-leverandør, der fokuserer på at købe, udvikle og integrere markedsledende it-løsninger til danske pengeinstitutter. Samtidig styrker vi driften af vores kunders it-løsninger ved at give JN Data endnu flere opgaver til at optimere den solide it-drift,” siger Jesper Nielsen.

Omsætningen – og dermed pengeinstitutternes omkostninger – landede som planlagt på 2,2 milliarder kroner hvilket var på niveau med året før.

BEC er ejet af og leverer it til danske pengeinstitutter. Igen i 2023 balancerede BEC’s indtægter med omkostningerne, og resultatet blev som forventet på 3,4 millioner kroner.

Engelsk by kan ikke slukke lyset efter cyberangreb

I begyndelsen af marts måned blev byrådet i den engelske by Leicester ramt af et ransomware-angreb, og i dag – snart to måneder efter - kaster angrebet stadigvæk skygger af sig. Bogstaveligt talt.

Ifølge 65-årige Roger Ewens, der bor i byen, har gadelygterne på hans vej lyst hele dagen og natten i et stykke tid.

Da han spurgte kommunen, hvorfor de ikke sparer på strømmen, fik han at vide, at det er et tilbageværende problem forårsaget af kommunens nylige cyberangreb. Det skriver The Register.

Ifølge de lokale medier skyldes det afledte effekterne af cyberangrebet i marts, som har betydet, at kommunens "centrale styringssystem", der er ansvarligt for at kontrollere gadelysene, "opfører sig forkert".

"Det skyldes et teknisk problem i forbindelse med det nylige cyberangreb, hvor vi blev tvunget til at lukke vores IT-systemer ned. Det betyder, at vi i øjeblikket ikke kan fjernidentificere fejl i gadebelysningssystemet," siger en talsmand fra Leicester Byråd.

Den kriminelle cybergruppe INC stod bag angrebet og har siden lækket 1,3 TB af kommunens følsomme filer, da Leicester nægtede at betale den krævede løsesum.

Dansk kapitalfond køber svensk it-selskab

Kapitalfonden Gro har købt aktiemajoriteten i den svenske softwarevirksomhed Digitalroute.

Digitalroute er stiftet i 2009 og specialiserer sig i håndtering af brugsdata og hjælper virksomheder på tværs af brancher med at implementere og optimere abonnements- og brugsbaserede forretningsmodeller.

"Vi er dybt imponerede af DigitalRoute, som har etableret sig som en pålidelig og innovativ partner for virksomheder, der ønsker at udnytte brugsdata til at introducere nye indtægtsstrømme, øge indtægtskvaliteten og faktureringseffektiviteten og forbedre kundetilfredsheden,” siger Lars Lunde, partner i GRO i en meddelelse fra kapitalfonden.

Efter handlen opnår Digitalroute en værdiansættelse på over 1 milliard svenske kroner, svarende til over 600 millioner kroner. Det skriver Børsen.

”Vi ser et reelt gennembrudspotentiale for virksomheden, som står til at udnytte mulighederne på det hurtigt voksende marked for abonnements- og forbrugsbaserede forretningsmodeller, der er ved at forandre mange brancher,” siger Lars Lunde fortsat.

Gro kalder sig den førende B2B-softwareinvestor i Norden og har base i Netcompanys tidligere hovedkontor på Grønningen i det centrale København.

Spotify vokser støt

Trods rentestigninger, inflation og mange mørke forudsigelser for økonomien, så bliver forbrugerne ved med at lytte til musik på Spotify.

Den svenske musikstreamingtjeneste kom i går med kvartalsregnskab for de første tre måneder af 2024.

Antallet af aktive månedlige brugere vokser til 615 millioner – en stigning på 19 procent i forhold til året før, hvilket dog er små to millioner under, hvad analytikerne havde forventet.

Antallet af premium-brugere stiger til 239 millioner, hvilket er en stigning på 14 procent i forhold til året før og flugtede med forventningerne.

Omsætningen i Spotify stiger med 20 procent i forhold til året før og når op på 3,6 milliarder euro i kvartalet – svarende til næsten 27 milliarder kroner.

”Nu, hvor vi har flyttet vores fokus til stærk omsætningsvækst og forbedrede marginer, ser vi klare muligheder for også at fortsætte med at øge tilgangen af nye brugere. Jeg er tilfreds med de ændringer, vi gennemfører, og jeg er sikker på, at vi vil nå de ambitiøse planer, vi tidligere har præsenteret," siger Daniel Ek, grundlægger og CEO for Spotify.

Snart kan du skabe AI-billeder i Photoshop

Adobes Photoshop bruges i vid udstrækning af kreative fagfolk over hele verden, men billed- og videoredigeringsværktøjet står over for stigende konkurrence fra AI-startups som OpenAI, Midjourney og Stability AI, som alle tilbyder tjenester, der kan generere billeder ud fra tekstbeskeder.

Derfor har Adobe udviklet sit eget AI-system til billedgenerering kaldet Firefly.

Adobe har tidligere udgivet billedgenereringsværktøjer i Photoshop, som kan udfylde eller udvide dele af et eksisterende billede ved hjælp af kunstig intelligens.

På en konference i London i går, tirsdag, sagde virksomheden, at fuld billedgenerering vil komme senere på året, baseret på et nyt AI-system kaldet Firefly Image 3, som trænes på data, som Adobe har rettigheder til, for at undgå krav om krænkelse af ophavsret mod brugere.

Meget af Adobes fokus har været på at gøre arbejdet hurtigere for de professionelle, der bruger deres software. Det nye billedgenereringsværktøj vil gøre det muligt for brugere at tegne en hurtig skitse på en stykke papir, tage et billede af tegningen, som uploades til Photoshop, der kan generere et fuldt udfoldet billede i forskellige stilarter, lyder det.