Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Michael Dziedzic)

USA anklager syv kinesiske statsborgere for omfattende hacking og spionage mod Vesten: Danske politikere har været mål

Den amerikanske regering har anklaget syv kinesiske statsborgere for hacking og spionage og har udlovet en dusør for oplysninger, der kan føre til anholdelse.

Den amerikanske regering anklager syv kinesiske statsborgere for at stå bag hacking og cyberspionage mod USA og det internationale samfund.

Ifølge de amerikanske myndigheder opererede de som en del af hackergruppen APT31 og har målrettet vestlige mål i 14 år med støtte fra kinesiske myndigheder.

"Justitsministeriet vil ikke tolerere den kinesiske regerings bestræbelser på at intimidere amerikanere, der tjener offentligheden, tie på dissidenterne, der er beskyttet af amerikanske love, eller stjæle fra amerikanske virksomheder," udtaler den amerikanske justitsminister Merrick B. Garland i en meddelelse og fortsætter:

"Denne sag tjener som en påmindelse om de mål, som den kinesiske regering er villig til at gå til for at målrette og intimidere sine kritikere, herunder at iværksætte ondsindede cyberoperationer, der har til formål at true USA's og vores allieredes nationale sikkerhed."

Alle de anklagede har officielt arbejdet for virksomheden Wuhan Xiaoruizhi Science & Technology, men myndighederne mener, at virksomheden har været et skalkeskjul for hackeraktiviteter drevet den kinesiske myndighed MSS's Hubei State Security Department.

APT31-gruppen har siden 2010 blandt andet stået for at sende mere en 10.000 mails til en række mål. Ofte så det lignede, at disse mails kom fra nyhedsmedier og journalister.

De ondsindede e-mails indeholdt skjulte sporingslinks, sådan at hvis modtageren blot åbnede e-mailen, blev oplysninger om modtageren, herunder modtagerens placering, internetprotokol (IP)-adresser, netværksskemaer og specifikke enheder.

Det hele blev brugt til at få adgang til de relevante e-mail-konti, overført til en server kontrolleret af de tiltalte.

Ifølge de amerikanske myndigheder har det drejet sig om de mest vitale dele af amerikansk infrastruktur.

"Over 10.000 ondsindede e-mails, der påvirker tusindvis af ofre, på tværs af flere kontinenter. Som påstået i dagens anklageskrift var denne produktive globale hacking-operation – støttet af Kinas regering – rettet mod journalister, politiske embedsmænd og virksomheder for at undertrykke kritikere af det kinesiske regime, kompromittere regeringsinstitutioner og stjæle forretningshemmeligheder,” udtaler viceanklager Lisa Monaco.

Anklageskriftet kaster lys over Kinas aggressive cyberkriminalitetskampganer, mener assisterende justitsminister Matthew G. Olsen.

Det amerikanske udenrigsministerium har annonceret en belønning på 10 millioner dollar – svarende til omkring 69 millioner kroner for oplysninger, der kan føre til tilfangetagelse af de syv mænd.

Hackerne har også i 2021 angrebet den internationale alliance af parlamentsmedlemmer Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC), der har fokus på internationalt og demokratisk arbejde med Kina.

Alle IPAC-medlemmer fra EU har ifølge anklagen været mål for kampagnen og har derved modtaget mails fra APT31 inklusive de to daværende danske medlemmer Uffe Elbæk og Katarina Ammitzbøll, skriver Berlingske.

Kina slår tilbage

Den kinesiske regering, mener, at der er tale om manipulation, når USA kommer med sådanne anklager.

"Dette er ren politisk manipulation. Kina er stærkt utilfreds med dette og modsætter sig det kraftigt,” siger Lin Jian, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium ifølge CNN og fortsætter:

"Vi opfordrer USA og Det Forenede Kongerige til at stoppe med at politisere cybersikkerhedsspørgsmål, holde op med at bagvaske og smøre Kina, indføre ensidige sanktioner og stoppe cyberangreb på Kina."

Læs den amerikanske udmelding her.