Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kæmpe ransomware-angreb rammer svensk kommune hårdt: 12 års dokumenter ødelagt

Et ransomware-angreb mod den svenske kommune Kalmar rammer hårdt. 12 års dokumenter er ubrugelige.

Kalmar Kommune i Sverige blev 6. februar ramt af et ransomware-angreb og har siden da arbejdet på at gendanne it-miljøet.

Det viser sig dog nu, at et system er ulæseligt.

Det drejer sig om et overordnet system til registrering af bogføring af dokumenter og administration, hvor de filer, der lå på en separat server, er blevet krypteret. I alt er det omkring tolv års arbejde, der nu er utilgængeligt.

Det skriver vores søstermedie Compuer Sweden.

”For de medarbejdere, der har lagt så meget arbejde og engagement i at opbygge hele vores dokumentation, er det selvfølgelig en stor sorg. Nu skal vi samle kræfter og arbejde sammen om at genoprette alt, hvad vi kan,” siger kommunaldirektør Annette Andersson til mediet.

Det vil sandsynligvis ikke være muligt at gendanne mange af filerne.

Der er dog håb for nogle af filerne vedrørende kommunalbestyrelsens beslutninger gennem tiden, som er gemt andre steder – på servere, i papirform, i e-mailkurve og så videre. Derfor går et større opgørelsesarbejde nu i gang.

”Vi har et massivt arbejde foran os, det vil tage tid, og der vil være en del detektivarbejde, men det er rart at vide, at vi ikke starter forfra,” siger Jonas Sverkén, administrativ chef i kommunalledelsens kontor.

Systemet er oppe at køre igen, og de dokumenter, der kan gendannes, vil blive tilføjet.

Kommunen er nu i gang med at mindske risikoen fremadrettet, blandt andet ved at forsøge at muliggøre, at automatisk overførsel af dokumenter kan arkiveres og skabe rutiner for at tage backups, der er offline.