Accenture har tabt hele egenkapitalen

Opdateret: Konsulenthuset Accenture, der i øjeblikket har et erstatningskrav fra Københavns Kommune hængende over hovedet, tabte hele egenkapitalen sidste år og fik dertil et underskud på næsten 38 millioner kroner i regnskabsåret 2003/04.

Både efterspørgsel og priser falder på markedet for konsulentydelser, og det rammer konsulenthuset Accenture hårdt. Omsætningen er steget kraftigt, men indtjeningen er ikke fulgt med, og hele egenkapitalen er tabt.

I horisonten lurer et erstatningskrav og en fyring fra Københavns Kommune, fordi Accenture har store problemer med at få kommunens lønsystem til at køre som aftalt.

? Vi gør alt, hvad vi kan og har brugt mange ressourcer på at stabilisere situationen i Københavns Kommune. I øjeblikket kører lønkørslerne inden for de aftale servicemål, og jeg håber, at samarbejdet med kommunen fortsætter, siger Jakob Kraglund, administrerende direktør, Accenture.

Outsourcing mere populær

Samtidig med, at efterspørgslen efter konsulenter går tilbage, og priserne falder, så går det den anden vej på markedet for outsourcing. Flere og flere virksomheder vil gerne outsource it-driften eller lønsystemet, som for eksempel Københavns Kommune gjorde.

Typisk er opstartsomkostningerne ved en outsourcing-opgave betydelig større end ved almindeligt konsulentarbejde.

Det betyder ændrede markedsbetingelser og i værste fald, at indtjeningen går tilbage på trods af en stigende omsætning.

Således steg Accentures omsætning med knap 38 millioner fra 165 millioner kroner i 2002/03 til 203 millioner i 2003/04, mens resultatet af den primære drift steg beskedne fem millioner fra minus 11 millioner til minus seks millioner kroner.

En million kroner i omsætning pr. konsulent er ikke usædvanligt, så holdingselskabets regnskab giver ikke et retvisende billede af situationen i datterselskabet Accenture I/S, der sidste år havde 356 ansatte og i dag 450.

? Det hænger sammen med, at regnskabet i Accenture I/S ikke er offentligt tilgængeligt, siger Jakob Kraglund, der gang på gang kommenterer spørgsmål om regnskabet med "det kan jeg ikke udtale mig om."

Da regnskabet fra Accenture I/S, der ejes af Accenture Denmark Holding, ikke er offentligt tilgængeligt, er den offentliggjorte omsætning ikke udtryk for den reelle omsætning i konsulentselskabet.

At kunne rode og regere med regnskaberne og præsentere næsten, hvad man har lyst til for offentligheden, er en international koncerns privilegium. Men tilfredsstillende er regnskabet ikke.

De gode gamle partnerdage

Tidligere da Accenture var et internationalt netværk af partnerskaber - interessentskaber - var det nemmere at gennemskue regnskaberne, men nu hvor et holdingselskab svæver over det hele, er I/S-regnskaberne blevet utilgængelige.

På længere sigt kan man forestille sig, at I/S'erne forsvinder, og at alle tal bliver tilgængelige i et fælles aktieselskab. Indtil da må journalister og analytikere fortsat nøjes med, hvad det passer Accentures moderselskab i USA at slippe ud af tal og regnskaber.

Acenture Denmark Holdings A/SÅrsregnskab
Millioner kroner2003/042002/03
Omsætning202,5165,0
Resultat af primær drift (EBIT)-6,0-10,8
Resultat før skat -52,5-58,3
Resultat-37,6-41,4
Egenkapital-7,929,8
Antal ansatte356262

Der tales i beretningen om "ændrede markedsbetingelser", og her glider Kraglund også af. Både på dem og på spørgsmålet om, hvorfor Accentures indtjening styrtdykker samtidig med, at omsætningen øges markant.

Omsætningen er tilsyneladende steget med 38 millioner kroner, mens resultatet i runde tal er gået tilbage med op mod 40 millioner kroner, når den tabte egenkapital regnes med.

"Årets resultat anses ikke for tilfredsstillende selv under hensyn til den igangværende markedstilpasning og lever ikke op til forventningerne anført i sidste års årsrapport", skriver ledelsen i regnskabsberetningen.

Accenture forventer sågar, at de dårlige tider fortsætter i indeværende regnskabsår, og at resultatet vil være præget af tilpasningen af driften til de "ændrede markedsbetingelser."

- Hvor længe forventer du, at nedgangen i markedet for konsulentydelser fortsætter?

? Det kan jeg heller ikke udtale mig om, siger Jakob Kraglund, der beklager sin tilknappethed og forklarer den med de børsetiske regler i almindelighed og de skrappe amerikanske Sorbanne Oxley-regnskabsregler i særdeleshed.

Accentures amerikanske moderselskab har forpligtet sig til støtte den fortsatte drift længe nok til, at "selskabet gennem indtjening eller på anden vis kan genetablere selskabets kapitalgrundlag."

I det store billede er Accenture en verdensomspændende virksomhed, der omsætter for 75 milliarder kroner om året, og som har sorte tal på bundlinien. Og det rykker Accenture Danmarks tabte egenkapital ikke noget ved.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere