FBI-ransagning i Korsør efter it-afpresning

Dansk politi har ransaget en bolig i Korsør, hvor en formodet pengeafpresser holder til huse. Det er sket efter anmodning fra det amerikanske forbundspoliti FBI. Pengeafpresseren har angiveligt truet med at lamme internetbaserede aktiehandler i USA. I Korsør afviser beboeren alle beskyldninger.

FBI anmodede natten til torsdag Rigspolitiets it-tjeneste om hjælp til opsporing af en pengeafpresser, der truede med at lamme et internetbaseret aktiehandlerfirma i Ohio.

Inden natten var omme havde politiet i Slagelse beslaglagt to pc?er på en adresse i Korsør.

Pengeafpresseren havde krævet 9.000 dollars for at indstille angrebene mod aktiehandlerens websted, oplyser kriminalkommissær Ronald Pedersen, der blev vækket af FBI.

? Webstedet havde været lagt ned et par gange ? tilsyneladende for at vise, at det var alvor, siger Ronald Pedersen, der står i spidsen for Rigspolitiets it-sektion.

FBI havde identificeret den internetudbyder, som blev benyttet, og det var en dansk udbyder.

Adresse identificeres

Derfor gjaldt det om at få identificeret kundens fysiske adresse. Hos Slagelse politi oplyser vicekriminalinspektør
Leif Winther, at internetudbyderen krævede en dommerkendelse for at koble den såkaldte IP-adresse til kunden og hermed til adressen.

? Men der skulle slås til straks, så der var ikke tid til at afvente en dommerkendelse, siger Leif Winther.
I stedet krævede man adressen per "øjemed" ? et juridisk begreb, der betyder, at ransagningen skal godkendes i retten inden for 24 timer.

Ransagningen blev foretaget sammen med en it-ekspert fra Rigspolitiet. Man fandt to computere, og den ene var koblet op på et trådløst net.

- Der bor en mand og en kvinde på adressen, men de afviser at kende til pengeafpresningen. De to er heller ikke kendt af politiet, siger Leif Winther, der tilføjer at personerne ikke er tilbageholdt.

Rigspolitiets it-ekspert kunne straks fastslå, at det trådløse net var ubeskyttet ? ?hullet som en si?. Andre kan derfor udnytte det trådløse net.

- Vi står med to muligheder. Enten er der tale om nørder, som synes, at det er morsomt. Eller også er der tale om kriminelle, der går ind via andres net. Vi hører, at det i stigende grad er tilfældet i Europa, siger Leif Winther.

De to computere skal nu gennem en nærmere undersøgelse, så der kan ske en afklaring af, hvorvidt en af dem blot har været brugt som en slags mellemstation ? et relæ.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere