Bredbåndsselskab misbruger telelicens

IT- og Telestyrelsen har politianmeldt bredbåndsselskabet Broadcom, fordi det misbruger den trådløse bredbåndsteknologi FWA på frekvenser, som tilhører en konkurrent. Sagen har kørt et år, uden at IT- og Telestyrelsen har haft mulighed for at stoppe misbruget.

Bredbåndsselskabet Broadcom har igennem næsten et år brugt den trådløse bredbåndsteknologi FWA til at levere internetadgang til boligforeninger og erhvervslivet, selvom selskabet ikke længere har lov til det.

Det er IT- og Telestyrelsen, som giver tilladelserne i Danmark, og styrelsen politianmeldte allerede misbruget sidste år.

Den har dog ingen lovhjemmel til selv at gribe ind, og misbruget fortsætter derfor.

Harm konkurrent

Det vækker harme hos konkurrenten Butlernetworks, der betaler for eneretten til nogle af de radiofrekvenser, som Broadcom nu benytter uden tilladelse.

- IT- og Telestyrelsen burde have umiddelbar lovhjemmel til at gå ud med fogeden og slukke for udstyret. Jeg kan ikke forstå, at det er nødvendigt at køre en retssag først, siger administrerende direktør Søren Støvring-Hallsson.

IT- og Telestyrelsen tog i oktober sidste år Broadcoms FWA-licens tilbage fra selskabet, fordi betalingerne for selskabets licens udeblev.

FWA

Fixed Wireless Access (FWA) er en trådløs radioteknologi, som bruger radiosignaler til eksempelvis at sende højhastighedsinternet.

Radiosignalerne udsendes og modtages af centralt placeret udstyr, mens signalerne hos kunden kan modtages og sendes ved hjælp af antenner, der har frit udsyn eller næsten frit udsyn til det centrale udstyrs antenne.

Der er i Danmark mulighed for at udnytte FWA-teknologien i to forskellige frekvensbånd.

Flux Europe S.á.r.l., Danske Telecom, Butlernetworks og Sonofon har licenser til at bruge FWA-teknologien i Danmark.

Kilde: IT- og Telestyrelsen

Alligevel har selskabet i snart et år kunnet fortsætte med bruge de specielle radiofrekvenser til at skabe en forretning, uden at myndighederne har haft mulighed for at gribe ind.

Misbrug fortsætter

- Vi har været ude at måle og har konstateret, at de bruger frekvenserne. Det har vi anmeldt til politet, og det er så op til dem at føre sagen og tage den i retten, hvilket de har gjort, siger juridisk koordinator Tine Meyer.

Sagen var i retten i marts, men der var kun afsat kort tid, og dommeren konkluderede, at der var behov for yderligere et retsmøde. Det er først berammet til 7. oktober - et år efter at Broadcom først mistede sin licens.

- Jeg synes også, det er lang tid. Men det er den første sag af den karakter, så det er svært at sige, om det er typisk, at der går så lang tid, siger Tine Meyer.

IT- og Telestyrelsen var på nyt kontrolbesøg for tre til fire uger siden, hvor medarbejderne kunne konstatere, at der fortsat blev sendt med det pågældende udstyr.

Konkurs komplicerer sagen

Ifølge Tine Meyer bliver politiets sag yderligere kompliceret af, at Broadcom gik konkurs for knap fire måneder siden på grund af en ubetalt milliongæld.

- Det er svært at konstatere, hvem der er ejer udstyret, fordi Broadcom er under konkurs og muligvis overdraget til et andet selskab, siger hun.

Hos konkurrenten Butlernetworks har sagen fået selskabet til at sende et brev til videnskabsminister Helge Sander (V), som opfordres til at ændre lovgivningen.

- Vi har skrevet til videnskabsministeren, for vi synes, det er forkert. Hvis vi ønsker at bruge det frekvensspektrum, kan vi risikere, at der går lang tid, før vi kan bruge det, siger Søren Støvring-Hallsson.

Flere politianmeldelser

Broadcom overtog for nogle måneder siden delvist både udstyr og kunder fra det krakkede bredbåndsselskab Kabelnettet.dk.

Den tidligere direktør for Kabelnettet.dk, Kim Nielsen, har indgivet politianmeldelse mod Broadcom og selskabets direktør, Kaare Siesing, som beskyldes for at tømme deres fælles selskab for penge.

Anklagen lyder blandt andet, at Broadcom tager sig dyrt betalt for at konvertere bredbåndskunderne til netop at benytte FWA-teknologien.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kaare Siesing.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere