Artikel top billede

I dag er det Aula: Hvad bliver det næste, der bliver hacket?

Klumme: It-sikkerheden sejler i det offentlige. Lad nu kræfter fra det private erhvervsliv være med i design og beslutnings-fasen og ikke kun i priskampen på udbud om selve opgaven.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Alt imens forskere taler om, at vi bør indføre obligatoriske forsikringer mod såkaldte cyberskader, og politikere siger at de er ”lydhøre for forslaget”, ser vi nu dagligt historier om endnu et offentligt projekt, som sejler.

Det er historierne om Aula, der bliver hacket og brugt til at sende bombetrusler mod skoler.

Center for Cybersikkerhed har netop udtalt, at ”niveauet af cybersikkerhed i Danmark er ikke tilstrækkeligt højt, og det er en udfordring”.

Ja, det er bestemt en udfordring – men den største udfordring er, at det er meget svært at tage anbefalinger fra det offentlige seriøst, når de gang på gang viser, at de på ingen måde har styr på sikkerheden.

Forleden læste jeg en historie på DR om problemerne med Aula-systemet, hvor lokalpolitiet i Thisted udtaler, at ”det er ikke sådan lige at finde frem til det ene og det andet, så der skal lægges en del efterforskning i det”.

Har kostet mange penge

Projektet har i forvejen kostet de danske skatteydere mange penge.

Og når jeg ser, hvor let politikere og myndigheder tager det, at skulle bruge endnu flere penge end planlagt på at få det til at fungere, så bliver jeg altså en anelse provokeret, både som skatteyder og som it-sikkerhedsekspert.

Jeg bliver særligt provokeret af, at politikere og myndigheder gerne vil forsøge at diktere, hvordan vi i det private erhvervsliv skal forholde os til it -sikkerhed, når det nu er så åbenlyst, at de ikke selv har styr på sikkerheden.

Vi har i Danmark rigtig mange dygtige private virksomheder, som beskæftiger sig med it-sikkerhed, og mange særdeles kompetente it-sikkerheds-eksperter – lad dem nu komme til orde uden at pakke dem ind i politiske agenda’er og dertil hørende begrænsninger.

Lad kræfter fra det private være med i design og beslutnings-fasen og ikke kun i priskampen på udbud om selve opgaven.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

Læs også:

Forældre holder børn hjemme efter bombetrusler vælter ind gennem hacket Aula: Se hele listen over de ramte skoler her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere