Artikel top billede

Den italienske version af Wikipedia lukker ned for alt indhold i protest mod nye copyright-regler fra EU

Som protest mod EU's kommende copyright-direktiv, der lige nu afventer en afstemning i Europa-Parlamentet, har Wikipedia i Italien valgt at lukke ned for alt indhold.

EU's lovgivende udvalg har godkendt nye copyright-regler, som indeholder to kontroversielle paragraffer.

Kritikerne har stået i kø, efter EU's lovgivende udvalg, JURI-Kommissionen, stemte et copyright-direktiv igennem, som indeholder de voldsomt kritiserede paragrafer, artikel 11 og 13.

Nu går den italienske version af Wikipedia også ind i kampen ved at lukke ned for alt indhold.

I en meddelelse skriver det italienske Wikipedia, at det som led i, at Europa-Parlamentet 5. juli skal stemme om, hvorvidt den vil fortsætte med copyright-direktivet, i protest har lukket ned for alt indhold.

Brugerne fra den italienske version, mener at direktivet, og navnlig artikel 11 og 13, vil få store negative konsekvenser for internettets åbenhed.

”I stedet for at ajourføre copyright-reglerne i Europa og promovere og fremme alle borgernes deltagelse i informationssamfundet, truer direktivet online frihed og skaber hindringer for adgang til internettet, indfører nye barriere, filtre og restriktioner. Hvis forslaget godkendes i sin nuværende form, kan det blive umuligt at dele nyhedsartikler på sociale netværk eller at finde det gennem en søgemaskine; Wikipedia vil selv være i fare,” skriver Wikipedia Italien.

Som en konsekvens har Wikipedias italienske brugerne altså nu lukket ned for alt italiensk indhold på den populære digitale encyklopædi som en protest, og opfordrer alle EU-politikerne til at stemme i mod forslaget 5 juli.

”Vi opfordrer alle medlemmer af Europa-Parlamentet til at stemme imod den nuværende tekst, genåbne diskussionen og genoverveje de talrige forslag fra Wikimedia-foreningen, startende med at fjerne artikel 11 og 13,” skriver de blandt andet.

På siden Wikimedia, opfordres der blandt andet til at ringe til et medlem af Europa-Parlamentet.

Læs også: Internet-koryfæer i oprør over nyt EU-direktiv - men tag det nu med ro, mener professor: "Mange af de problemer, vi har set med techindustrien, skyldes frie tøjler"

Stor kritik af copyright-direktivet

Flere eksperter har advaret om, at artikel 13 "vil ødelægge internettet, som vi kender det for altid."

70 prominente interneteksperter - herunder internettets ‘opfinder,’ Tim Berners-Lee, Vint Cerf, og Wikipedia-stifter Jimmy Wales, har skrevet et brev, der i skarpe vendinger advarer mod at vedtage direktivet med den pågældende artikel 13.

Brevet har titlen 'Article 13 of the EU copyright directive threatens the internet.’

Læs mere om kritikken her: Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

Jens Rohde sidder i Europa-Parlamentet for De Radikale, som gennem partigruppen ALDE var med til at stemme direktivet igennem, og han slår kritikken tilbage.

Han mener, at de færreste kritikere har sat sig ordentligt ind i processen, og at det udspil, som EU-Kommissionen har vedtaget, indeholder en lang række forbehold i forhold til den tekst, Europa-Parlamentet har sagt god for.

Den nye tekst er bare ikke blevet offentliggjort endnu.

"Det er kommissionens tekst og ikke parlamentets tekst, der har været udsat for kritik. Der er ikke nogen, der kender den konsoliderede tekst. Vi havde 1.000 ændringsforslag, og den konsoliderede tekst er først blevet kendt efter afstemningen," siger Jens Rohde.

Det kan du læse mere om her: Jens Rohde har forhandlet stærkt kritiseret EU-direktiv: "Det er skudt ufatteligt langt over målet at sige, at det ødelægger internettet"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere