RTX tættere på kinesisk succes

Nordjyske RTX Telecom er tættere på at få succes med sin satsning på en kinesisk mobilteknologi, efter de vestlige mobilselskabers organisation har besluttet at integrere den med de øvrige 3G-standarder.

Den nordjyske mobiludvikler RTX Telecom har investeret mange millioner kroner i en særlig kinesisk udgave af 3G-teknologien. Den investering er kommet tættere på at bære frugt, efter at de vestlige mobilselskabers organisation, GSM Association, har besluttet at integrere den kinesiske standard med de øvrige 3G-teknologier.

- Jo flere der bakker op om den standard, jo større er sandsynligheden for, at der kommer gang i den kommercielle del af festen, siger RTX's direktør, Jørgen Elbæk.

Han ser dog ikke aftalen med GSM-selskabernes organisation som en milepæl i sig. Det er snarere omtalen af den, som skubber på udviklingen af den kinesiske standard, der bærer forkortelsen TD-SCDMA.

Sikrer roaming

GSM Association har lavet aftalen med kineserne for at sikre, at kunder, som i fremtiden rejser til Kina med deres 3G-telefoner, også kan roame på de kinesiske netværk. Det samme gør sig naturligvis gældende for kinesere, der rejser til udlandet.

Aftalen er en sejr for den kinesiske mobilindustri, også selv om TD-SCDMA slet ikke er i brug endnu. Det skyldes, at den frigør kineserne for at skulle betale de høje licensafgifter for den mere udbredte 3G-teknologi, WCDMA, også kendt som UMTS, som amerikanske Qualcomm, Nokia og Ericsson har udviklet hovedparten af.

- Kineserne er købmænd. De vil have rabat og udnytter deres volumen til at presse priserne ned, for de er ikke vilde med at skulle betale en masse royalties til vesten, siger teleanalytiker John Strand, Strand Consult.

Våd eller tør kineser?

Han finder det vanskeligt at bedømme, om TD-SCDMA ender med at blive "en våd eller en tør kineser", som han udtrykker det, altså om teknologien overhovedet bliver brugt til noget. Men det er heller ikke det afgørende for kineserne med aftalen. Den sikrer dem efter alt dømme en bedre forhandlingsposition, når det gælder royalties for 3G - uanset hvilken teknologi de ender med at vælge.

På samme måde mener John Strand heller ikke, at RTX's investering behøver at være spildt, selv om kineserne ender med at skrotte TD-SCDMA og følge resten af verden.

Men ifølge Jørgen Elbæk har Kina investeret for mange penge og for meget prestige i deres egen 3G-teknologi, til at det er sandsynligt, at den blot forsvinder.

- Vi er overbeviste om, at det her bliver til noget, men vi er ikke sikre på, hvornår vi skal sætte kryds i kalenderen, siger han.

Alle løb til venstre - RTX gik til højre

RTX Telecom har blandt andet arbejdet med at udvikle telefoner, som kan roame fra den kinesiske til den vestlige 3G-standard.

- Hvis nogen ringer til os og siger, at de vil have sådan en gavtyv i løbet af de næste 12 måneder, så kan vi lave den, fortæller RTX-direktøren.

Han erkender, at der er et vist element af gambling i det, når nordjyderne har valgt at satse på en kinesisk standard, uden garanti for at den kommer i luften. På den anden side var det mest logisk, da nordjyderne for tre år siden traf beslutningen.

- Vi stod i en situation, hvor vi skulle vurdere, om vi skulle gå efter UMTS. Så ville vi få fornøjelsen af at konkurrere med over 1.000 ingeniører fra både Nokia, Siemens og Motorola. Kunne vi så med en andel af vores 200 ingeniører gøre os gældende? Svaret på det spørgsmål var nej, fortæller Jørgen Elbæk.

- Så vi spurgte os selv: Hvis alle løber til højre, hvorfor går vi så ikke lidt til venstre? Hvis det går, som vi håber og forventer, så står vi i en unik position, tilføjer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere