Kritikken fortsætter med at hagle ned over regeringens forslag til en ny lovgivning, der skal give myndighederne bedre mulighed for at opspore terrorister. Nu tilslutter etablerede organisationer uden for it-samfundet sig til koret af kritikerne.
Både Advokatrådet og Institut for Menneskerettigheder betvivler, at regeringens udkast til telelovgivning vil ramme de terrorister, som er målet med hele øvelsen.
Specialkonsulent Rikke Frank Jørgensen fra Institut for Menneskerettigheder fastslår over for Ritzaus Bureau, at der er tale om et meget voldsomt indgreb i beskyttelsen af borgernes privatliv.
Ny retstilstand
Hun henviser til, at et udkast til en bekendtgørelse fra Justitsministeriet pålægger teleudbyderne at gemme oplysninger om deres kunders telefonsamtaler, e-mails og færden på internet i et år.
Det er tanken bag bekendtgørelsen, at politiet kan udnytte dem til at spore formodede terroristers kommunikation.
Rikke Frank Jørgensen mener, at bekendtgørelsen "skaber en helt ny retstilstand", samtidig med at den rammer alt for tilfældigt. Små boligforeninger, biblioteker og virksomheder er nemlig undtaget fra logningskravet.
- På den ene side rammer man en stor gruppe tilfældige og uskyldige borgere i et omfang, man ikke har set tidligere i Danmark. På den anden side kan man sætte spørgsmålstegn ved, i hvor høj grad det overhovedet er effektivt. Derfor virker det ikke proportionalt at lave et så stort indgreb i privatlivsbeskyttelsen, siger hun til Ritzau.
Institut for Menneskerettigheder påpeger, at helt tilbage fra FN's Verdenserklæring fra 1948 har det været udgangspunktet, at borgerne skal kommunikere uden frygt for at blive overvåget. Med den elektroniske kommunikation er overvågning blevet mulig i et omfang, som ikke tidligere er set.
- Men vi skal ikke glemme de grundlæggende principper, og vi skal ikke blot flytte grænsen, fordi det er teknisk muligt, siger Rikke Frank Jørgensen til Ritzau.
Terrorister kan udnytte undtagelserne
Advokatrådet hæfter sig ligesom blandt andre TDC-direktør Henning Dyremose ved, at de mange undtagelser fra logningspligten, som udvander bekendtgørelsen.
- Undtagelserne indebærer så store huller i registrerings- og opbevaringspligten, at der kan stilles spørgsmålstegn ved, om bekendtgørelsen reelt er egnet til at nå sit formål på en betryggende måde. Det må i den forbindelse formodes, at dem, som måtte ønske at unddrage sig logning, har kendskab til undtagelserne, skriver Advokatrådet i sit høringssvar til Justitsministeriet.
Samtidig frygter rådet, at bekendtgørelsen kan tage livet af de små teleudbydere. Det skyldes først og fremmest bestemmelsen om, at politiet døgnet rundt skal kunne få adgang til at aflytte kommunikationen.
Det vil "for en række fortrinsvis mindre teleudbydere være forbundet med praktiske og økonomiske konsekvenser, som kan skade deres stilling i konkurrencen og eventurelt virke prhibitivt for nye aktørers markedsadgang," skriver advokat-organisationen. Den opfordrer til, at bestemmelsen om adgang til aflytning døgnet rundt bliver lempet.
En anonym embedsmand siger til Ritzaus Bureau, at Justitsministeriet vil lytte til kritikken, og at der kan komme ændringer i bekendtgørelsen.