Ulovlig radiosender i ny MP3-afspiller

En ny bærbar MP3-afspiller med indbygget FM-sender, der netop er kommet på markedet i Danmark, er ulovlig at benytte. Det kræver en særlig tilladelse at bruge FM-sendere inden for EU, uanset hvor svag sendestyrken er. Køberne skal ikke sætte næsen op efter en sendetilladelse, lyder det fra IT- og Telestyrelsen.

En ny MP3-afspiller, som er sendt ud på det danske marked, kan fungere som radiosender på det samme FM-bånd, som de danske radiostationer benytter, og det er ulovligt.

Senderen i MP3-afspiller Muro MR-100, som selskabet Bosscom har sendt i handlen, gør det muligt at sende musik fra afspilleren til for eksempel en bilradio, blot ved at vælge en FM-frekvens og indstille bilradioen.

- Det er ulovligt at sælge udstyret, og det er ulovligt at bruge det, siger chefkonsulent Robert Lindgaard fra IT- og Telestyrelsens frekvenskontor.

Købere skal aktivere ulovlig funktion

Funktionen er slået fra i den indbyggede software i de modeller, som Bosscom sælger. Derfor mener selskabet ikke, at det er anderledes end at sælge en hurtig bil.

- Det er fuldt lovligt at sælge dem, så længe senderen ikke er aktiveret. Det har vi tjekket med Telestyrelsen, siger Jens Nielsen fra Bosscom.

I en pressemeddelelse om produktet skriver selskabet, at brugerne kan slå funktionen til igen ved at hente en opgradering fra producenten. Selv om funktionen altså ikke er slået til, når produktet langes over disken, så er FM-senderen afspillerens største aktiv, fremhæver selskabet både i pressemeddelelsen og på sin hjemmeside.

- Det, der adskiller den her fra tilsvarende afspillere, det er FM-transmitteren, siger Jens Nielsen

Han indrømmer, at teksten på hjemmesiden ikke informerer køberne om, at FM-senderen er slået fra, og det er ulovligt at slå den til. Men han mener heller ikke, at det er forhandlerens ansvar at fortælle kunderne, hvad de må bruge afspilleren til.

- Vi skriver heller ingen steder, at du ikke må have ulovligt kopieret musik på den, siger Jens Nielsen.

Kræver licens som lokalradio

Alle, der slår FM-senderen til, skal i princippet have en sendetilladelse fra Kulturministeriet ligesom enhver anden lokalradio. Men den mulighed kan slet ikke komme på tale, lyder meldingen fra IT- og Telestyrelsen.

- Det vil ikke kunne lade sig gøre. Der er ikke afsat frekvenser til det formål, siger Robert Lindgaard.

Den indbyggede FM-sender er ulovlig at bruge i alle EU-lande, mens det for eksempel er lovligt i USA og en række andre lande at sælge udstyr med FM-sendere, så længe sendestyrken er meget lav.

Robert Lindegaard påpeger, at mens man måske ikke forstyrrer så mange, mens man kører i sin bil, så kan situationen være en anden, hvis man slår senderen til i en boligblok.

- Man kan forstyrre naboens radio, hvis man sender på samme frekvens som P3, siger han.

Bosscom: Forældet lovgivning
Bosscom vurderer, at det blot er et spørgsmål om tid, før lovgivningen bliver ændret, så FM-sendere med lav sendestyrke bliver tilladt.

- Lovgivningen er helt tilbage fra lige efter Anden Verdenskrig. Jeg ved, at Telestyrelsen arbejder på at ændre den, siger Jens Nielsen.

Da de samme regler gælder i hele EU, vil en eventuel lovændring dog være en længere proces, som ikke ligger i hænderne på IT- og Telestyrelsen.

Relevante link

Muro MR-100 hos Bosscom

Danske Radiogrænseflader (IT- og Telestyrelsen)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere