Artikel top billede

Ransomware 2.0 truer: Smadrer din computers boot-funktion - ingen adgang til OS'et uden betaling

De it-kriminelles angreb med ransomware kan være på vej ind i en ny fase. Her krypterer ransomwaren ikke bare ofrenes filer - men gør det samtidig umuligt overhovedet at boote maskinen.

De it-kriminelle har forelsket sig i ransomware.

Det er ikke svært at få øje på hvorfor: Det er nemt at angribe med ransomware, og der er kort vej til pengene.

Og nu kan ransomware-angrebene være på vej ind i en ny fase, hvor også oftrets operativsystem bliver sendt helt til tælling. 

Det skriver sikkerhedsvirksomheden Malwarebytes i sin '2017 State of Malware Report'.

"Ransomware trak overskrifter i 2016 og med god grund. Mens traditionel malware som som bank-trojanere, spyware og keyloggers kræver, at en cyberkriminel skal igennem igennem adskillige trin, før omsætningen leveres til bankkontoen, gør ransomware det til en gnidningsfri, automatiseret proces."

Læs også: Alvorlig afsløring: Halvdelen af alle ransomware-ofre ender med at betale løsepenge

"Script kiddies (hackere med begrænsede eller ingen kodeevner) kan sågar købe færdigudviklede ransomware-kits kendt som Ransomware as a Service (RaaS), der fjerner alt besværet ved digitalt tyveri," skriver Malwarebytes i rapporten.

Umuligt at starte computeren op

Alene i fjerde kvartal 2016 registrerede Malwarebytes næsten 400 ransomware-varianter, og alt tyder på, at udviklingen med de mange ransomware-angreb vil fortsætte for fuld kraft her i 2017.

Det er dog især interessant, at sikkerhedsforskerne hos Malwarebytes forventer at se en ny type ransomware vinde frem.

Denne type ransomware går ikke bare efter at kryptere ofrets filer på computeren, men forsøger også at ødelægge computerens evne til overhovedet at kunne starte op.

"Vi kan se flere varianter, der modificerer den inficerede computers Master Boot Record (MBR), der er en afgørende del af systemets evne til at boote til dens operativsystem," forklarer Malwarebytes.

"Når først det er ændret, vil systemet boote til en låseskærm, som de it-kriminelle har oprettet, hvor der kræves betaling for ikke bare at dekryptere filer, men også for at genoprette selve operativsystemet. "

"Tilføjelsen af denne funktion reducerer et offers muligheder til to: Enten betaler du løsesummen, eller også bliver hele systemet ødelagt."

Malwarebytes oplyser i rapporten også, at især tre ransomware-familier huserede i løbet af 2016.

Det drejer sig om TeslaCrypt, Locky og Cerber.

Læs også:

Alvorlig afsløring: Halvdelen af alle ransomware-ofre ender med at betale løsepenge

Ransomware-bagmænd slår til med nye angreb: Mød GoldenEye, Koolova og Popcorn Time

Frygtet ransomware gik pludselig i dvale - nu er der ildevarslende tegn på et comeback




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere