Artikel top billede

Betalingsfirma får bøde på fire milliarder kroner: Har ladet betalingskanaler stå pivåbne for hackere

Pengeoverførselsselskabet Western Union er fanget i at have ladet sine betalingskanaler stå pivåbne over for hackere og andre svindler i knap 10 år. Den manglende kontrol fører nu til en stor økonomisk kompensation og interne opstramninger hos Western Union.

Fire milliarder kroner lyder det rap over fingrene, som pengeoverførselsfirmaet Western Union skal betale for at lade stå til, mens kriminelle har hvidvasket penge i selskabets overførselskanaler.

Western Union har over den amerikanske Handelskommission, landets Justitsministerium og en række delstater indrømmet, at selskabet bevidst har undladt at undersøge hvidvaskning og samtidig medvirket til overførselssvindel.

Det har ført til et økonomisk forlig på fire milliarder kroner og en opstramning af en masse interne procedurer hos Western Union.

Det skriver Handelskommissionen på sin hjemmeside.

Hackernes flugtrute

Pengeoverførselsselskabet Western Union er i sikkerhedsbranchen kendt som et af hackernes favoritselskaber.

Det skyldes, at pengeoverførsler kan foretages, uden der lægges afslørende, digitale fingeraftryk, som kan spores til bagmændene bag et økonomisk motiveret hackerangreb.

Det kan du læse mere om her: Sådan foregår et netbank-indbrud med NemID

"Western Union skylder en ansvarlighed over for amerikanske forbrugere ved at beskytte dem mod svindel, men i stedet har selskabet kigget den anden vej, mens dets system har givet adgang til svindlere," forklarer Handelskommissionens bestyrelsesformand Edith Ramirez.

Lover at stramme op

I forliget på fire milliarder kroner mellem de amerikanske myndigheder og Western Union indgår også en aftale om, at pengeoverførselsfirmaet strammer op på sit interne tilsyn med overførsler.

"Aftalen vil sikre, at Western Union ændrer den måde, som selskabet i dag håndterer sin forretning på og tilbagebetaler mere end en halv milliard dollar til forbrugerne, som har lidt skade af selskabets ulovlige adfærd," lyder det fra bestyrelsesformand Edith Ramirez på Handelskommissionens website.

Andre myndigheder hævder, at de 586 millioner dollar svarende til 4,1 milliarder kroner er prisen for, at Western Union har sat sin egen profit højere end sine kunder.

Da Western Union har en årlig indtægt på 5,8 milliarder kroner er forliget dermed et alvorligt indhug i selskabets forretning. Også selvom de amerikanske myndigheder mener, at hvidvaskningen er foregået over en periode på otte år.

Reglerne fremover

Western Union har som nævnt lovet at stramme på en konkrete områder.

Det betyder blandt andet, at selskabet skal blokere pengeoverførsler til en person, som myndighederne har svindelrapporter på.

Western Union skal ligeledes fremhæve telefonnumre og andre kommunikationskanaler til anti-svindel-hjælp, ligesom selskabet ikke længere vil stå for telemarketing-transaktioner.

Samtidig bliver selskabet forpligtet til at rapportere om suspekt og ulovlige aktiviteter.

Udover anonyme pengeoverførsler via eksempelvis Western Union benytter hacker-bagmændene i høj grad blockchain-økonomier som bitcoin, når pengesporene skal udviskes.

Det kan du læse mere om her: Hackere afpresser Danmark som aldrig før - blandt andet med ny giftig ransomware

Læs også:
Mand bag ny type Nigeriabrevs-trick står til 30 års fængsel

Fire it-sikkerhedstendenser kommer til at præge det kommende år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering