Kort før jul tikkede der en opdatering ind i det danske CVR-register.
Der var nye ejerforhold i den danske danske iværksætter-virksomhed The Eye Tribe, der i 2011 blev stiftet af fire ph.d-studerende fra IT-Universitetet i København.
Af de nye oplysninger fremgår det, at virksomheden nu er 100 procent ejet af Facebook Overseas Inc med adresse i Menlo Park i Californien, og virksomhedens medstifter Sune Alstrup Johansen står ikke længere opført som direktør.
Ifølge CVR-registret er det nu Shane Hugh Crehan, der er registreret som direktør.
På LinkedIn står han registreret som direktør for International Finance hos Facebook, og det fremgår desuden, at han har en fortid hos det irske bookmakerfirma Paddy Power.
Den amerikanske tech-gigant har med andre ord opkøbt det danske selskab for et ukendt beløb.
Men hvad er det for en virksomhed, som Facebook har fået fingrene i?
Kommer fra forskningsverdenen
The Eye Tribe er en virksomhed, der er vokset ud af forskningsmiljøet på IT-Universitet i København. Her udsprang virksomheden af et forskningsprojekt, der skulle udvikle eyetracking-teknologi til personer med handicap, som ikke selv er i stand til at betjene en computermus eller en touch-skærm.
Selskabet har indtil nu haft til huse i kontorfællesskabet The Orbit på Amager, der ligger et stenkast fra IT-Universitet, og da Computerworld i januar 2015 besøgte virksomheden, var der 16 ansatte.
Da The Eye Tribe blev stiftet var eyetracking-teknologi ekstremt kostbar, men de fire stiftere udviklede et stykke software, der gjorde det muligt at bruge et helt almindeligt webcam som eyetracker.
Efterfølgende har virksomheden udviklet et specialdesignet stykke hardware til 99 dollar, der fungerer som en mere præcis eyetracker, og for knap et år siden sendte virksomheden en mere avanceret pro-udgave på markedet til 199 dollar.
The Eye Tribe har selv markedsført sin eyetracker som "the world's first truly affordable eye tracker."
I dag er det dog ikke længere muligt at købe produkterne fra Eye Tribes hjemmeside.
Forretningsmodellen bygger på licensering
The Eye Tribes forretningmodel baserer sig dog ikke på hardware-salg.
I stedet har virksomheden hentet sine indtægter ved at licensere sin software til store elektronikfabrikanter. Eksempelvis har The Eye Tribe haft et officielt samarbejde med Sony Mobile.
Da Computerworld interviewede Sune Alstrup Johansen for to år siden forestillede han sig, at eyetracking med tiden vil blive en integreret del af de fleste teknologiprodukter. Lige fra smarte briller og biler til smartphones:
"Man kan sige, at eyetracking er det, der for alvor kan gøre de smarte produkter smarte. Alle de devices, som vi har i dag, ligger passivt og venter på, at vi fortæller dem, hvad de skal gøre. Men når enhederne kan aflæse din øjne, kan de selv regne det ud," sagde Sune Alstrup Johansen til Computerworld.
Læs også: Dansk firma: Vi har fundet afløseren for musen og touchskærmen
Hvad skal teknologien bruges til?
Hverken The Eye Tribe eller Facebook har officielt meddelt, hvordan The Eye Tribes teknologi skal anvendes, eller hvad der kommer til at ske med virksomheden.
Men ifølge den amerikanske tech-blog Techcrunch vil Eye Tribes teknologi komme til at indgå i virtual reality-brillerne fra den Facebook-ejede virksomhed Oculus.
Skal bruges i VR-brille
Techcrunch vurderer, at det formodentligt er tiltænkt Oculus kommende brille Oculus Santa Cruz, der i modsætning til virksomhedens første brille Oculus Rift er en trådløs VR-brille, som ikke skal tilsluttes en computer.
Eyetracking-teknologi vil gøre et headset i stand til at fremvise komplekse scener ved en højere frame rate, end det ellers vil være muligt med et VR-headset, som ikke har adgang til regnekraft fra en kraftfuld pc.
Det sker via en teknologi, der kaldes forveated rendering, hvilket forenklet sagt indebærer, at brillen kun behøver at levere den fulde opløsning i det område, som øjet fokuserer på.
Besøg fra berømt tech-blogger
Den kendte amerikanske tech-blogger Robert Scoble skriver på sin Facebook-side, at han for nylig besøgte The Eye Tribe i København, og han vurderer at eyetracking kan forbedre VR- og augmented reality-oplevelser ganske betragteligt
Udover muligheden for forveated rendering fremhæver han også mulighederne for at indbygge biometrisk sikkerhed i brillerne. Samtidig vurderer han, at eyetracking bliver en vigtig byggeblok i opbygning af fremtiden styresystemer, der ifølge Robert Scoble bliver kontrolleret med øjnene.
Facebook er dog ikke den eneste spiller på virtual reality-markedet, der har fået øjnene op for de muligheder som eye tracking tilbyder.
Så sent som i oktober 2016 købte Google eye-tracking-virksomheden Eyefluence
Læs også:
Fra EyeToy til VR - Gimmick eller Gennembrud?
Danskere bag ny teknik: Styr telefonen med dit blik