Artikel top billede

(Foto: Uffe WengFotojournalist Uffe WengPhotojournalist Uffe Wengwww.uffeweng.dkGunløgsgade 33, 2. tv.2300 København S.Danmark / Uffe Weng)

Forbrugerrådet om nye roamingregler: Politikerne må gribe ind, hvis regningen sendes videre til forbrugerne

Der er ikke sammenhæng mellem roamingpriserne og den reelle pris, lyder det fra Forbrugerrådet.

I yderste konsekvens kan danske og europæiske politikere blive tvunget til at gribe ind og sikre en minimumsstandard for teleabonnementer, hvis EU's nye roamingregler fører til dårligere forhold for forbrugerne

Den melding kommer fra den Forbrugerrådet Tænk som en reaktion på, at den danske telebranche har advaret mod, at forbrugerne kan risikere at blive mødt af meldingen 'No Service', når de til næste sommer forsøger at bruge deres smartphones i udlandet.

Læs mere: Dansk telebranche advarer efter EU-møde: I fremtiden kan roaming-muligheden blive helt fjernet fra danske mobilabonnementer

EU's roaming regler skulle ellers sikre, at de europæiske telekunder ville være sikret samme vilkår som derhjemme, når de tager mobilen med på ferie.

Men EU's ministerråd har lagt op til, at det skal koste knap 75 kroner per gigabyte, når de europæiske teleselskab skal låne data fra hinandens netværk.

Abonnementer kan blive solgt uden roaming

Et prisniveau der ifølge den danske telebranchen kan betyde, at mange mobilabonnementer i fremtiden vil blive solgt helt uden mulighed for roaming. 

Bliver det tilfældet, bør det ifølge Maritn Salamon, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk betyde, at politikerne kommer på banen og sikrer en minimumsstandard for kundernes teleabonnementer.

"Jeg opfatter denne type tiltag som en kunstig barriere, og hvis vi kommer til at opleve den slags fra telebranchen, så kan konsekvensen blive, at politikerne må gribe ind," siger Martin Salamon til Computerworld.

Hvad er det for en indgriben, som du ønsker at se fra politikerne?

"Nu synes jeg først, at vi skal se, om det overhovedet er noget, der har gang på jorden. Men akkurat som vi forventer, at et mobilabonnement kan bruges over hele Danmark, så bør vi i fremtiden også kunne forvente, at det kan bruges i hele EU."

"Derfor mener jeg også, at politikerne i den situation bør overveje, hvor ringe et teleabonnement kan være," siger han. 

Kunstigt høje priser

I EU har de nordeuropæiske lande kæmpet for, at EU skal fastsætte en lav roamingpris, mens de sydeuropæiske lande har kæmpet for en høj roamingafgift. 

Forklaringen menes at være, at de høje roamingafgifter tilgodeser de sydeuropæiske teleselskaber, der nyder godt af de mange turister fra Nordeuropa, som hvert år tager deres telefoner med på ferie.

Og ifølge Martin Salamon er det kunstigt høje roamingpriser, som der i øjeblikket er lagt op til.

"Det står klart, at der ikke er sammenhæng mellem de faktiske omkostninger, der er forbundet med roamingen og så de priser, der er foreslået af Ministerrådet," siger han

Kompromis skal findes inden sommer

EU-Parlamentet har tidligere lagt op til at roaming-priserne skulle ligge i et betydeligt lavere niveau, der ifølge Martin Salomon er langt tættere på den reelle kostpris for en gigabyte data.

De nye roaming-regler skal efter planen træde i kraft den 15. juni 2017, men først skal der findes et kompromis, der kan godkendes af Ministerrådet, EU-Parlamentet og EU-Kommisionen.

Det er Matin Salomons forventning, at det endelige kompromis vil være mere spiseligt for telebranchen.

Eksempelvis er det hans forventning, at det bliver muligt for teleselskaberne at indføre en såkaldt fair use-grænse i de såkaldte 'unlimited abonnementer', der betyder, at forbrugerne kun kan roame et vist antal gigabyte om måneden uden ekstra tillæg.

Læs også:
 
EU: Danske teleselskaber skal ikke rammes af million-regninger når roaming-afgift fjernes til sommer  


Det koster afskaffelsen af roaming-takster Danmarks største teleselskab 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere