Artikel top billede

Politiet kræver fængselsstraf til seks offentligt ansatte i it-bestikkelsessag

Bagmandspolitiet kræver fængselsstraf til seks tiltalte i den store it-bestikkelsessag i Region Sjælland, hvor Atea spiller en central rolle. Tre af de tiltalte skal for retten om en måned.

Bagmandspolitiet kræver ifølge Børsen fængselsstraf til seks offentligt ansatte i den store it-bestikkelsessag, der med Atea i centrum i de seneste mange måneder har fejet gennem den danske it-branche.

De tre første straffesager er allerede planlagt til at skulle begynde 29. november ved Retten i Glostrup, hvor der er afsat to retsdage til sagen.

De tiltalte, som er beskyttet af navneforbud, nægter sig skyldige i sagen.
De seks anklagede blev i juni i år sigtet i forbindelse med en større aktion, hvor politiet ransagde en række adresser. I alt blev omkring 30 personer sigtet i forbindelse med sommerens aktion.

Computerworld kunne for et par uger siden fortælle, at Bagmandspolitiet i forbindelse med tiltalterne mod de seks offentlige ansatte også droppede sagerne mod otte af de personer, som ellers tidligere er blevet sigtet.

Det kan du læse mere om her: Bagmandspolitiet tiltaler seks offentligt ansatte i it-bestikkelsessag.

Mange sigtet
Politiet har efterhånden sigtet mindst 40 personer fra Atea, 3A-it og en række offentlige organisationer i bestikkelsessagen.

De tæller folk, der enten arbejder eller har arbejdet med it-indkøb i prominente organisationer som DSB, Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Københavns Kommune, Kriminalforsorgen og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Bagmandspolitiet mener, at de sigtede har modtaget eksempelvis mobiltelefoner, tablet-computer og andet udstyr fra en it-leverandør, der har arbejdet på at fremme egen sag.

Det er i strid med reglerne for gaver til offentligt ansatte. Ifølge Bagmandspolitiet har de 26 it-folk modtaget elektronik for mellem 4.000 kroner og 50.000 kroner - ofte i forbindelse med handler med den pågældende it-virksomhed.

Computerworld har tidligere beskrevet 'tilbagebetalings'-mekanismer, hvor indkøb og lignende honoreres med gaver af forskellige art, som en kultur, der findes alle steder.

Det kan du læse mere om her: Den store bestikkelsessag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland.

Statens Indkøb under Modeniseringsstyrelsen har netop skærpet muligheden for helt at udelukke selskaber, der er anklaget eller sigtet for bestikkelse, fra at byde på de lukrative statslige it-kontrakter.

I et nyt statsligt udbud af en to-årig rammeaftale for køb af netværksudstyr har Statens Indkøb for første gang gjort det muligt for at udelukke firmaer, der er sigtet for bestikkelse - også før en sag er afgjort ved en domstol.

I udbudsmaterialet fremhæver Statens Indkøb direkte sigtelser eller anklager for bestikkelse, som en gyldig grund til at afvise et tilbud.

"Dette kan eksempelvis være tilfældet, hvor ansøger eller personer i administrations-, ledelses- eller tilsynsorganer er sigtet eller anklaget for et forhold omfattet af de obligatoriske udelukkelsesgrunde - eksempelvis bestikkelse - men hvor der endnu ikke er afsagt endelig dom," skriver Statens Indkøb i betingelserne for den kommende rammeaftale for netværksudstyr.

Det kan du læse mere om her: Staten strammer op på krav ved it-udbud: Mistanke om bestikkelse kan føre til udelukkelse

Læs også: Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere