1 / 9
I løbet af 2016 har Microsoft lanceret nye versioner af Windows 10, Server og Azure og har sendt sine hologrambriller HoloLens ud til flere markeder.
Men Microsoft har også skåret tjenester og produkter fra, som er blevet vejet og fundet for lette.
Her er en samling Microsoft-produkter, som enten allerede er skåret fra eller som vil blive aflivet i løbet af de sidste måneder af 2016.
2 / 9
13. september stoppede Microsoft supporten til den ellers roste Sunrise Calendar-app til Mac, iOS, Android og på web.
Microsoft begrundede den offentlige henrettelse med at sige, at seskabet har "holdt sit løfte om at bringe Sunrise-magien til Outlook-kalenderen og Outlook-indboksen."
3 / 9
Project Astoria døde, inden projektet for alvor så dagens lys.
Project Astoria var Microsofts bro-projekt til at omdanne og overføre Android apps til Windows 10-platformen ved at køre Android-appen i en form for emulator.
Efter udviklingsproblemer med Astoria, og en større succes med Project Islandwood (fra iOS til Windows 10), stoppede Microsoft udviklingen af Astoria.
Istedet forsøger selskabet nu at udviklere til at benytte udviklerværktøjet Xamarin. Xamarin kan omdanne C# til iOS-, Android- og Windows 10-apps.
4 / 9
Teknisk set skærer Microsoft først Windows Essentials væk 10. januar 2017, men Microsoft meldte nyheden ud for to uger siden, så vi tager den med på listen.
Windows Essentials er en række programmer - blandt andet Live Mails og Movie Maker.
Hvis du i dag benytter dig af Live Mails, kan du i stedet benytte den medfølgende Windows 10-app, hvis du har Windows 10 installeret på din computer.
5 / 9
I januar stoppede Microsoft supporten for version 8, 9 og 10 af Internet Explorer-browseren.
I stedet skal folk benytte sig af Internet Explorer 11 eller den nye Edge-browser i Windows 10 (eller benytte Chrome)
Internet Explorer 8, 9 og 10 fungerer stadig, men der er ret store sikkerhedsrisisci forbundet med at benytte browseren.
6 / 9
Okay Microsoft, denne her har vi svært ved at tilgive:
Projekt Spark var et kreativt spilunivers, hvor brugere selv kunne bygge spil og verdener uden nogen form for viden om kodning.
Det var et genialt værktøj til at vække lysten til at lære spil- og app-udvikling hos børn og unge, og den er blandt andet blevet anvendt af den danske Coding Pirate-forening.
Desværre løb det ikke længere rundt for Microsoft at blive ved med at udvikle på platformen og holde serverne i gang.
Microsoft stoppede derfor Project Spark i oktober.
7 / 9
Hvis du ikke kendte til Microsofts Qik-tjeneste, er det for sent nu. Microsoft skrottede sin Qik-tjeneste i februar med argumentet, at mange af Qik's funktioner gennem tiden er blevet blevet implementeret i Skype.
Qik var en kommunikationstjeneste, som Microsoft opkøbte i 2011, og som blev til Skype Qik i 2014 - og droppet igen to år senere.
8 / 9
Ak og ve. Microsoft opkøbte Nokia i 2014 for at bygge egne Windows-telefoner.
Det er dog mildest talt gået ned ad bakke for Microsofts mobildivision og markedsandelene for Windows-phones, så til december stopper Microsoft med at producere Lumia-telefoner.
Det betyder ikke, at Microsoft stopper med at producere Windows-telefoner, om end vi endnu ikke har set nye Windows-telefoner fra Microsoft siden Lumia 650 i foråret. Du skal desuden ikke forvente (hvis overhovedet) at se en Surface Phone før til næste år.
Til gengæld er priserne faldet voldsomt på de eksisterende Lumia 950 og 950XL-telefoner, så er du Windows Phone-fan, kan du gøre dig et godt kup.
9 / 9
Microsoft er ikke det eneste selskab, der har ryddet op i sine gemakker.
Også Lenovo har ryddet op og blandt andet droppet Motorola-brandet. Istedet anvender selskabet nu kun navnet 'Moto'.
FireFox droppede desuden sit styresystem til smartphones, der var rettet mod billige smartphones i udviklingslande. Styresystemet lever dog videre i visse smart-tv'er og IoT-enheder.
Intel Atom-processorer til mobile enheder blev skrottet tidligere på året, som et endegyldigt bevis på, at Intel har opgivet i kampen mod ARM-processorerne.