Hvis du kører med Windows og anvender Microsofts antivirus-løsning, er der god grund til at være ekstra på vagt.
It-kriminelle har netop nu gang i et fupnummer, der går under navnet Hicurdismos.
Det består af en besked, der ser ud til at komme fra Microsoft selv, men i stedet har til formål narre brugerne af Windows og Microsofts egen anitivirus-løsning til at ringe til et falsk supportnummer.
"Hicurdismos vildleder brugerne og narrer dem til at ringe et nummer, der kan føre til falsk teknisk support," forklarer Microsoft i et blogindlæg.
"Vi opdagede for nylig en trussel kendt som SupportScam:MSIL/Hicurdismos.A, der ser ud til at være en Microsoft Security Essentials installationsfil," forklarer Microsoft.
Hicurdismos anvender en falsk Windows-fejlmeddelelse i form af "blue screen of death" til at starte fupnummeret, hvor man altså opfordres til at kontakte den tekniske support, men som Microsoft skriver:
"En ægte blue screen of death er en fatal fejl, hvor skærmen bliver blå, og computeren går ned."
Selskabet forklarer, at det jo er Windows Defender, der anvendes i Windows 10 og 8, mens Security Essentials er antivirus-løsningen i Windows 7 og tidligere.
Alle Windows-versionerne kan dog være i risikozonen - også selvom man måske har Windows 10 og slet ikke har brug for Security Essentials.
"Nogle brugere tror måske, at de også er nødt til at downloade og installere Microsoft Security Essentials."
Sådan afslører du fupnummeret
Microsoft skriver samtidig, at det er relativt nemt at afsløre, om man har modtaget den falske besked.
Vær især opmærksom på, at:
- "Ægte fejl-beskeder inkluderer ikke et support-telefonnummer, men vil i stedet give dig en fejlkode og instruktioner om at søge efter yderligere information."
- "På Windows 10 er Windows Defender indbygget, så der er ikke noget behov for at installere Microsoft Security Essentials."
- "Microsoft-installationsfiler er udstyret med et Microsoft-certifikat."
Microsoft skriver samtidig, at man generelt ikke skal besvare telefonopkald eller pop-up-vinduer, hvis man er i tvivl om, hvorvidt Microsoft står bag.
I stedet er det bedre selv at tage kontakt til Microsofts support.
Læs også:
Microsoft springer ud som sikkerhedsselskab: Derfor kan ny løsning få stor betydning