Artikel top billede

Ni år gammel sårbarhed i Linux: "Det er nok den værste rettighedsfejl i Linux nogensinde"

En ni år gammel sårbarhed i Linux-kernen rammer i princippet alle distributioner - herunder også Android.

"Beskidt ko" eller "dirty cow" kaldes en nyopdaget sårbarhed i Linux-kernen, der kan give hackere fuld kontrol over et system.

Kodefejlen har eksisteret i ni år, og den findes i stort set alle Linux-versioner. Der er frigivet en opdatering, der lapper hullet, så det er altså tid til at opdatere alle mobiler, computere, servere eller andre opkoblede Linux-enheder.

Sårbarheden findes også i Android.

Giver fuld rettighed

Sårbarheden gør det muligt at eskalere rettigheder på systemet.

Hvis en hacker kan lokke dig til at klikke på en inficeret fil eller installerer skadelig kode på maskinen, kan vedkommende anvende fejlen til at opnåfuld kontrol over enheden.

"Det er formodentlig det mest alvorlige tilfælde af rettigheds-fejl på Linux-platformen nogensinde," vurderer Dan Rosenberg fra sikkerhedsfirmaet Azimuth Security til websiden Arstechnica.

Denne type fejl er ikke ualmindelige.

Men det, der adskiller den "beskidte ko" er, at sårbarheden blev en del af Linux-kernen med version 2.6.22, der blev frigivet i 2007. Det betyder, at den er stort set overalt.

Mange får ikke en opdatering

Sikkerhedsfolk vurderer desuden, at den er let at udnytte.

"Sårbarheden er opbygget på en måde, der gør den ekstremt pålidelig for dem, som vil udnytte den. Ligeledes har den eksisteret i ni år, hvilket er ekstremt længe," siger Dan Rosenberg til Arstechnica.

Fejlen blev opdaget af Phil Oester, da en af hans Linux-systemer blev angrebet. "Enhver, der har en online Linux-server vil være i problemer," lyder det fra ham.

"Ifølge mine tests, kan enhver bruger opnå root-rettigheder på mindre end fem sekunder med høj pålidelighed. Det er en skræmmende ting," skriver han i en mail til Arstechnica.

Den eneste måde man kan beskytte sig på er ved at opdatere alle Linux-baserede enheder.

Det er en enkel løsning på en computer med Linux, men problemet er - som altid - de mange indlejrede systemer og net-opkoblede gadgets, der sjældent får en ny sikkerhedsopdatering.

I praksis kommer det nok til at betyde, at millioner af enheder vil forblive sårbare.

Læs også:
Linux-administrator: Her er mine daglige sikkerhedsudfordringer

Linux misbruges for første gang i stort DDoS-botnet

Alvorligt hul i Linux kan ramme alle internet-brugere

Open source-ekspert: Farligt privacy-problem i nyeste version af Ubuntu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere