Artikel top billede

Arkivfoto: René Strandbygaard/DSB. (Foto: René Strandbygaard/DSB)

Gigantisk dansk it-projekt ramt af problemer: Bliver forsinket i to år

BaneDanmark har erkendt, at der kommer et par års forsinkelser på sit store signaludskiftningsprojekt langs mere end 3.000 kilometer jernbanestrækning. Læs her, hvad problemerne bunder i, og hvordan BaneDanmark vil løse dem.

Forsinkelser på et gigantisk signalsystem-projekt hos BaneDanmark er røget ind i problemer, hvilket betyder forsinkelser og en dyrere løsning end først antaget.

BaneDanmark forklarer på sin hjemmeside, at der er flere årsager til forsinkelserne.

Blandt andet har det været nødvendigt med flere tests af signalanlæggene, efter BaneDanmark nu har fået erfaringer med udrulningen af det såkaldte CBTC-signalanlæg på S-banen i Københavnsområdet.

Blandt leverandørerne af CBTC-systemerne er Thales, som også har stået for store leverancer af Rejsekortet, hvilket du kan læse mere om her: Skandale-leverandører med i it-projekt til 18 millarder

Koster knap 20 milliarder kroner

Problemerne betyder, at BaneDanmark forventer, at signalsystemerne er klar på S-banen i 2021 mod den oprindelige plan med færdiggørelse i 2020.

Signalsystemerne forventes at være klar på fjernbanen i 2023, hvilket ellers var planlagt til at ske i 2021.

Samtidig forventes det også, at projektet med store it-komponenter i form af både software og hardware bliver dyrere end forventet.

Der er afsat 19,6 milliarder kroner til projektet på det kommende års finanslov, og BaneDanmark understreger på sin hjemmeside, at trods forsinkelser og en fordyrelse, vil projektet stadig holde sig inden for budgettet.

"Vi har brug for at få frigivet den såkaldte 20 procent reserve, men forventer at holde os indenfor totalbevillingen på Finansloven," forklarer BaneDanmarks direktør for signalsystem, Jan Schneider-Tilli, til BaneDanmarks hjemmeside.

Læs også: Dansk it-projekt til 18 milliarder kører på skinner i år

BaneDanmark strammer op

Forsinkelserne skyldes også, at det har taget længere tid at få den nødvendige dokumentation på plads fra både BaneDanmark og leverandørens side til godkendelse af de nye systemer.

"Vi er i gang med at stramme op på vores styring og på vores processer, så de matcher den plan, der nu ligger. Samtidig er vi sammen med vores leverandører i fuld gang med at etablere mere effektive forretningsgange for vores dokumentation," forklarer Jan Schneider-Tilli på Bane.dk

Han forklarer, at der vil være strækninger, som er udskiftet med det nye signalsystem allerede ind den nye deadline for fjernbanen i 2023.

"Vores fokus er nu at få sat de første strækninger på fjernbanen i drift, nemlig strækningen Roskilde-Køge-Næstved og Frederikshavn-Lindholm-Hobro. Dernæst at udstyre den nye jernbane mellem København og Ringsted med nyt signalsystem. Alle tre vil være udrustet med nyt signalsystem i 2018," lyder planen.

Et langstrakt projekt

BaneDanmark gik allerede i 2006 i gang med sit gigantiske it-projekt med at få skiftet sit signalsystem ud langs 3.200 kilometer jernbanestrækning inklusiv S-banen.

Projektet blev fra starten betegnet til at være i skala med bygningen af Storebæltsbroen i 1990'erne angående størrelse og kompleksitet og på samme budgetniveau som udvidelsen af den københavnske Metro.

I 2012 blev kontrakterne med leverandørerne (Siemens, Thales-Strukton og Alstom) så underskrevet, hvorefter der altså nu efter nogle års arbejde er fundet flere udfordringer end først antaget.

Du kan læse mere om BaneDanmarks gigantiske signalskiftesystem her.

Læs også:
Dansk gigant-projekt udpeger system-leverandør

BaneDanmark kaster milliarder efter omstridt it-firma




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere