Lørdag trådte den nye, franske digital-lov i kraft.
Med loven tilføjes kildekode til den lange række af statslige dokument-typer, som borgere og andre skal have mulighed for at få adgang til og indblik i.
Listen tæller også dokumenter som eksempelvis rapporter, transkriptioner, statistiker, referater, korrespondancer, beslutnings-papirer og lignende.
Gælder dog ikke alt
Franskmændene har dog forståelse for, at kildekode kan indeholde kritiske kvaliteter, som det kan være nødvendigt at beskytte.
Loven indfører derfor også nye muligheder for at afvise indsigt i offentlig kildekode.
I dag kan de franske myndigheder afvise indsigt med henvisning til national sikkerhed, udenrigspolitiske hensyn, personlig sikkerhed eller politi-efterforskning.
Hertil tilføjes nu muligheden for at afvise indsigt med henvisning til risikoen for, at det kan true 'sikkerheden i statslige informations-systemer,' som det hedder.
Det har fået den franske 'free software'-organisation April til at protestere.
"Loven er baseret på en fantasi om sikkerhed gennnem uklarhed. Her vægtes riscisi højere end lovens bogstav," lyder det fra organisationen.
Ifølge loven skal al kildekode - og andre dokumenter - der gøres offentligt tilgængelige leveres i et åbent format, der nemt kan genbruges og bearbejdes.
I de tidligere faser af lovarbejdet frem mod den endelige digitale lov, blev der i øvrigt arbejdet ud fra det mål, at al statslig software i Frankrig skulle være open source-baseret og gratis.
Den endelige version er dog end med en formulering om, at de statslige myndigheder skal 'opfordre' tl brug af open source og åbne formater, når de udvikler, køber og anvender software.
Se den nye lov her.