Artikel top billede

Facebooks datacenter i Luleå i Sverige.

Datacenter-kapløb i Norden: Nu rykker flere it-giganter ind med store datacentre

Markedet for cloud-løsninger boomer, og derfor har flere it-giganter travlt med at etablere datacentre her i Norden.

Endnu et stort cloud-datacenter er på vej til Norden.

Denne gang er det IBM, der meddeler, at selskabet åbner dets første nordiske datacenter - det sker i Fetsund, 30 kilometer fra Oslo.

IBM har ikke ønsket at oplyse over for Computerworld, hvor stort det nye datacenter er, men skriver i en pressemeddelelse:

"IBM cloud-datacentret vil understøtte en stigende anvendelse af cloud i Norden. Nye kunder i regionen vil have lokal adgang til en komplet portefølje af cloud-services fra IBM til at køre kritiske workloads i virksomheden, inklusiv IBM Bluemix, Watson og analytics."

IBM skriver samtidig, at det nye datacenter er nummer 48 i rækken for IBM globalt set, mens det er nummer 12 her i Europa.

Apple er i gang ved Viborg

IBM er langt fra den eneste it-gigant, der har set sig lun på Norden.

Apple er bygger som bekendt et nyt kæmpe-datacenter i Foulum lidt uden for Viborg.

Apple-datacentret bliver på 166.000 kvadratmeter og ventes at kunne gå i drift i 2017.

Det skal levere services som iTunes Store, App Store, iMessage, Maps og Siri for kunder på tværs af Europa, og valget faldt blandt andet på Danmark, da Apple ønskede at etablere et datacenter, der skal køre 100 procent vedvarende energi. 

Læs mere om Apples danske datacenter her.

Hemmelige datacenter-planer

Samtidig ved vi, at der er fremskredne planer om et næsten ligeså stort datacenter ved Fredericia.

Mens der er en masse hemmelighedskræmmeri om, hvilket selskab der står bag datacenter-planerne, har dokumenter afsløret, at det bebyggede areal til datalagringsfaciliteter vil være på hele 117.740 kvadratmeter plus 11.100 kvadratmeter til en ny højspændingsstation.

Det forventede antal medarbejdere under projektet vil gennemsnitligt være på cirka 250, dog med perioder på op til 500-750 personer, er det også blevet oplyst.

Samtidig ved vi, at projektet har irske forbindelser - og det må således formodes, at det er en international spiller, der står bag.

Læs mere om det her: Så stort bliver nyt kæmpedatacenter i Fredericia - men hvem står bag?

Der er også skudt datacentre op i Sverige, hvor Facebook eksempelvis har et stort datacenter i byen Luleå.

Selskaber som Google og Amazon har i de seneste år også haft travlt med at etablere datacentre i nordeuropa - blandt andet i Irland, Holland og Tyskland.

Amazon har endnu ikke et datacenter her i Norden, mens Google har et i Finland.

Og så har vi slet ikke nævnt Island, der i en årrække har været dygtig til at tiltrække forskellige former for datacentre.

Cloud-markedet boomer

Der er næppe tvivl om, at der er grundlag for, at der kan komme endnu flere cloud-datacentre til Norden i de kommende år.

Det skyldes ikke bare, at det i sagens natur er lettere at tiltrække nye datacentra, når man som land og region allerede har bevist sit værd på området. 

Forklaringen er også, at vi i de kommende år vil se et markant ryk ud i skyen hos mange nordiske virksomhederne. 

Gartner vurderer, at markedet for public cloud services vil vokse med 17,2 procent på verdensplan alene her i 2016, og Forester har vurderet, at public cloud-markedet vil vokse med 23 procent - altså næsten en fjerdedel - fra 2014 til 2016.

Nordiske virksomheder har traditionelt ikke været de hurtigste til at rykke ud i skyen med it-løsningerne, men der er grøde i markedet i øjeblikket.

Det ved it-giganterne, der er på udkig efter nye vækstområder, og det er en af grundene til, at de i stigende grad satser på at etablere datacentre i vores lille del af verden.

Læs også:

Så stort bliver nyt kæmpedatacenter i Fredericia - men hvem står bag?

Bestseller-CIO sætter gang i kæmpe it-projekt: Fra legacy til moderne cloud-løsning

Kæmpe Microsoft-opgradering i kommune: Skifter til Windows 10, Office 365, Outlook og Skype

Stor analyse af løsningerne til cloud-storage: Her er vinderne

Her er de mest populære cloud-løsninger i danske virksomheder

Opråb til it-cheferne: I har misforstået noget helt grundlæggende ved cloud computing




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere