Artikel top billede

Windows 10 har fået styr på sikkerheden: Sådan gør Windows 10 livet svært for hackerne

Et af de tungtvejende argumenter for at installere Windows 10 er, at systemet forbedrer sikkerheden. Nu får Microsoft ros (og også lidt ris) for sikkerheden i den nyeste version af operativsystemet.

Eftersom Windows er det mest almindelige pc-styresystem i den kendte del af universet, er det også hackernes mål nummer et.

Derfor forsøger Microsoft efter bedste evne at stoppe for indtrængen i Windows 10, og det virker som om, at kode-farbrikken har succes med den mission.

På årets udgave af sikkerhedskonferencen Black Hat hyldes Windows 10 således for sin styrke. Det er blevet betydeligt sværere at udnytte sårbarheder i den seneste udgave af Windows.

Microsoft står ellers ofte i rollen som prygelknabe, når det handler om sikkerhed.

Læs: Stortest af antivirusprogrammer: Microsofts sikkerhedsprogram havner helt i bunden

En konklusion som sikkerhedseksperten Hasain Alshakarti fra den svenske sikkerhedsvirksomhed Truesec deler med Computerworlds svenske søsterside.

Hvis virksomheden har implementeret alle de sikkerhedsfunktioner, som systemet tilbyder, kan man føle sig ganske sikker.

"Jeg siger ikke, at systemet er 100 procent sikkert, har man fysisk adgang til en maskine, kan man stadig få fat i ting og sager. Men den nyeste version er blevet betydeligt bedre," lyder det fra ham.

Læs også: God nyhed til dem, der vil gå med livrem og seler: Du kan bruge to antivirusprogrammer samtidig

AMSI er en 'game changer'

På Black Hat nævnes flere funktioner, der gør Windows 10 stærkere.

Active Directory (AD) er blevet mere sikkert, virtualiseret sikkerhed forhindrer angribere i at få totalkontrol over maskinen, og AMSI eller anti-malware scan interface forhindrer på effektiv vis hackere adgang.

"Man ser ikke længere sikkerhed som noget, der er sket, eksempelvis en proces, som er startet. Angribere arbejder mere og mere med angreb, der køres i runtime, så de ikke opdages af antivirusprogrammerne," siger den svenske sikkerhedsmand.

Det er her, AMSI kommer ind i billedet.

Funktionen hjælper nemlig anti-virusprogrammer, som eksempelvis Windows Defender, med at fange problemerne i opløbet.

"AMSI er et stort skridt mod at blokere for script-baserede angreb i Windows-miljøer," konkluderede Black Hat-deltager Nikhal Mittal overfor Infoworld på konferencen, der blev afviklet tidligere på måneden.

Han kalder ligefrem AMSI for en 'game changer', der beskytter maskinen på et område, hvor hackerne har haft et stort frirum.

Men for at få fuld fordel af Windows sikkerhedsfunktioner skal det hele implementeres. Man kan ikke bare plukke rosinerne ud af kagen," siger Hasain Alshakarti.

"Hvis man implementerer alle de beskyttende elementer i Windows 10, fra a til z, så har man et system, der er ekstremt svært at hacke sig igennem, også når der dukker sårbarheder op," lyder hans vurdering overfor Computerworld i Sverige.

"Da Microsoft leverer funktioner, der bakker hinanden op, kan en funktion overtage, hvis en anden svigter sikkerhedskæden. Men det betyder også, at hele kæden skal være på plads."

Administrationen halter

Men selv om man kan stole på sikkerheden i Windows 10, så mangler en væsentlig komponent, nemlig brugervenligheden. Der er ifølge sikkerhedes-manden ikke nemt at implementere alle funktioner.

"Det, der nu mangler i Windows 10, er enkelthed i administrationen af komponenterne. Det er administrationsdelen, der halter bagefter nu," siger Hasain Alshakarti.

På Microsofts TechNet skriver firmaet om sikkerhedsnyheder i Windows 10. Den side kan du finde her.

Læs også:

God nyhed til dem, der vil gå med livrem og seler: Du kan bruge to antivirusprogrammer samtidig

Microsoft springer ud som sikkerhedsselskab: Derfor kan ny løsning få stor betydning

Stortest af antivirusprogrammer: Microsofts sikkerhedsprogram havner helt i bunden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere