Artikel top billede

Edward Snowden på Roskilde Festival: "De siger, at du ikke har noget at være bange for, hvis du ikke har noget at skjule. Det sagde Goebbles også"

NSA-whistlebloweren Edward Snowden har sammen med Yes Men-aktivisterne ønsket at sætte fokus på internetovervågning på årets Roskilde Festival. Senere på festivalen dukkede Edward Snowden op og opfordrede alle til at bryde loven, hvis loven ikke giver mening.

Flere steder på Nordens største festival i Roskilde hænger der skilte, som fortæller de knap 130.000 deltagere om, hvordan deres mobildata, internetsøgninger og samtale-metadata bliver opsamlet, gemt og delt med eksterne partnere.

Det er dog ikke selve festivalen, der står bag skiltene, ligesom festivalen heller ikke indsamler data om internettrafik og opkald hjem til mor eller kæresten.

I stedet er det kunstner- og aktivistgruppen Yes Men, som i samarbejde med NSA­-whistlebloweren Edward Snowden har udarbejdet skiltene og hængt dem op, så festivalgængerne kan debattere tele-og internetovervågning mellem fadøl, solslikkeri og rockmusikken.

Selvsamme Edward Snowden har festivalen inviteret med til markerne i domkirkebyen midt på Sjælland, og han har takket ja tak, selvom hans deltagelse foregår via satellitforbindelse fra hans eksil i Moskva.

Flere tusinde festivalgængere er mødt op på Roskilde Festivals Camping West-område for at se Edward Snowden via hans webcam-forbindelse på den såkaldte Rising City.

Inspireret af Goebbles

Den verdensberømte whistleblower indleder med at forklare, hvad internetovervågning og privatlivsbeskyttelse (privacy) egentlig har at gøre med menneskerettigheder, som er et af Roskilde Festivals tilbagevendende temaer.

"Mange firmaer indsamler informationer om brugerne hver dag, og det samme gælder intenst for flere regeringer herunder den danske. De siger, at du ikke har noget at være bange for, hvis du ikke har noget at skjule. Det sagde den nazistiske propagandaminister Goebbles også," forklarer Edward Snowden.

Læs også: Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag

"Privacy handler dog ikke om at skulle skjule noget. Privacy handler om at blive beskyttet. Ellers kunne man på samme måde påstå, at man er ligeglad med ytringsfrihed, fordi man ikke har noget sige," fortsætter han.

Publikum jubler, og så er stilen ligesom lagt i en seance med whistlebloweren, der varer en lille times tid, hvor solen næsten symbolsk titter frem under den ellers grå himmel.

Bytter data som baseball-kort

Publikum får lov at stille whistlebloweren spørgsmål, men der er ikke mange kritiske af slagsen fra de udvalgte spørgere, som netop er blevet udvalgt, fordi de er trætte af overvågning.

Heller ingen overvågningsfortalere er til stede på scenen, hvilket ellers ville have givet Edward Snowden et mere eller mindre kvalificeret modspil.

I stedet er der tale om et one-man-Snowden-show.

Han fortæller, hvor massiv internetovervågningen er fra private selskaber som Facebook, der holder øje med folks gøren og laden, så selskabet eksempelvis kan vise reklamer, lige når du er på vej ind i en butik.

"Dette her handler ikke kun om Facebook men om, at vi skal blive enige om, hvor meget information om os, der skal udleveres. I Safe Harbor-ordningen blev data delt mellem USA og EU, som om de byttede baseball-kort," forklarer Edward Snowden.

"Afløseren hedder Privacy Shield, og den tvinger altså ikke USA's regering til ikke at overvåge hver eneste af jer her på festivalen, som ikke er amerikanske statsborgere eller har et amerikansk green card. Den amerikanske regering kan få udleveret alle jeres Google-søgninger, mailkorrespondancer og andet uden en dommerkendelse, hvis bare regeringen hævder, at den har en mistanke om jer," fortsætter han.

Det handler om magt

På dette tidspunkt i sin tale til festivalgængerne hamrer Edward Snowden sin pointe fast i Roskildes urinstøv med syvtommersøm.

"Overvågning handler ikke kun om privacy. Det handler i høj grad om at magt. Regeringerne ved mere om private borgere end nogensinde før i historien. Vi kan sammen stille det spørgsmål, om det bør være sådan. Og om vi som borgere ikke skal spørges, om vi har lyst til det."

Udsagnet mødes med endnu et jubelbrøl fra de mange tilskuere, som undervejs også har overskud til at synge fødsesldagssang for den nu 33-årige Edward Snowden.

Læs også: Så simpel software brugte Snowden til at støvsuge data fra NSA

Han får trods den noget flimrende forbindelse til eksilet i Moskva også sat flere stød ind med magthaverne med de lange kikkerter nede i borgernes internet-vaner.

"De dækker sig jo ind under, at de med overvågning bekæmper terrorisme, men sandheden er jo, at overvågning ikke hjælper mod terrorisme. Man har masseovervåget i snart 10 år, og man har ikke én eneste gang forhindret et terrorangreb," påstår Edward Snowden.

Whistlebloweren fremhæver de seneste terrorangreb I Orlando, San Bernadino og Bruxelles, hvor ordensmagten i alle tilfælde havde eller havde haft gerningsmændene under opsyn.

"Lad os nu i stedet fokusere på overvågning af mistænkte. Jeg ved som tidligere medarbejder hos NSA og CIA, at ingen dommer ville sige nej til overvågning, hvis beviserne for kriminalitet er tydelige nok. Den, der overvåger alle, har bare ikke forstået udfordringen," siger Edward Snowden.

Han akkompagneres af nye klapsavler og opmuntrende pifterier fra publikum, inden han opfordrer publikum til at bryde og udfordre loven, når loven ikke længere giver beskyttelse til andre end politikerne.

"Dagen efter Martin Luther Kings berømte ‘I have a dream'-tale, blev han klassificeret som USA's farligste mand. Vi bør virkelig være skeptiske over, hvad de såkaldte ‘nationale sikkerhedstrusler' egentlig betyder," siger Edward Snowden.

Vil gerne vende hjem i morgen

Sin egen situation med eksilet i Rusland, hvor han har opholdt sig siden afsløringerne af amerikansk og britisk masseovervågning i sommeren 2013, kommenterer Edward Snowden også gerne.

"Jeg vil gerne vende hjem i morgen, hvis den amerikanske regering kan garantere mig en fair retssag, hvor jeg kan forklare ‘hvorfor' (jeg afslørede masseovervågningen, red) over for en jury. Men det vil regeringen ikke. Nok fordi den er bange for, at juryen vil forstå mine bevæggrunde."

Jublen og latteren bryder ud på ny, mens Edward Snowden smiler genert oppe fra storskærmen til de mange festivaldeltagere.

Han får af en 10-årig dreng spørgsmålet om, hvor længe han skal sidde i fængsel, hvis han vender hjem. Også her svarer whistlebloweren prompte:

"Jeg er anklaget for tre sager, der hver vil give mig 10 års fængsel. Derudover skal jeg sidde 10 år for hver avisartikel, der er skrevet om overvågningen. Så jeg skal sidde i fængsel i flere år, end du lever i, lige meget hvor gammel du bliver," svarer Edward Snowden den 10-årige dreng.

Han runder overvågningsseancen fra Moskva af med at sige, at hele debatten ikke handler om ham selv, men om os alle sammen.

Samtidig opfordrer han festivaldeltagerne til at tale med venner og bekendte om overvågning i stedet for bare at vende det blinde øje til.

"Spørg jer selv, om vi gerne vil have en verden, der er lidt mindre fri, lidt mere overvåget. Husk, at vi har et valg," siger han og jublen bryder ud endnu engang, inden Edward Snowden noget tvivlsomt lover at dukke personligt op på på festivalen til næste år.

Læs også:
CW-læsere i klokkeklar udmelding: Edward Snowden skal have asyl i Danmark

Så mange år i fængsel ville Edward Snowden stå til hvis han var dansk




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering