Jan Damsgaard, professor på Copenhagen Business School og digital vismand, hvordan kommer robotterne til at ændre måden, vi arbejder på?
Jeg tror, at Kim Larsen tog fejl, da han sang "Blip-båt, gud hvor går det godt."
Han troede, at mennesket ville blive reduceret til en passiv overvåger, mens det var computeren, der lavede alt det rigtige arbejde. Men det omvendte har heldigvis vist sig at være tilfældet.
I dag betyder den stigende automatisering, at vi får langt mere interessante job, hvor vi med hjælp fra computeren får mulighed for at arbejde med langt mere spændende og komplekse problemstillinger i vores arbejde.
Hvordan vil det påvirke vores arbejdemarked?
"Den danske flexicurity-model vil for alvor blive testet, fordi der er rigtig mange, der vil falde ud af arbejdsmarkedet og vil få behov for at blive re-kvalificeret, så de kan komme ind på arbejdsmarkedet igen.
Jeg tror også, at vi kan forvente at komme til at arbejde endnu mindre. Det er en udvikling, som vi efterhånden har set gennem generationer.
Jeg arbejder færre timer end mine forældre, og mine forældre arbejdede mindre end mine bedsteforældre.
På samme måde vil de næste generationer formodentligt arbejde mindre, end vi gør i dag.
Jeg tror også, at vi vil se, at det er en anden type arbejde, som vi kommer til at udføre.
Da landbruget blev automatiseret efter Anden Verdenskrig betød det, at folk flyttede ind til byerne og i stedet fik arbejde på kontorer og fabrikker.
På samme måde tror jeg også, at vi i fremtiden vil kunne finde nye typer arbejde til langt de fleste mennesker.
Den gode nyhed er, at det bliver spændende og udfordrende job, og Danmark står rigtig godt rustet til det, fordi vi har vores flexicurity-model."
Hvilke job er i farezonen?
"Tidligere har vi set, at robotterne har overtaget en lang række af de jobopgaver, der var mindre uddannelseskrævende.
Men nu oplever vi også, at arbejdet som eksempelvis revisor og forskellige typer job inden for finansiel rådgivning bliver ændret.
Jeg tror eksempelvis, at jobbet som chauffør vil blive overtaget af selvkørende biler og selvkørende lastbiler, men også jobbet som receptionist kan blive udfordret af chat-bots og digitale assistenter."
Hvilke job bliver det svært at automatisere?
"Jeg tror, at det bliver svært fuldstændig at automatisere job, der stiller krav om en høj grad kreativitet. Det kan eksempelvis være job som terapeut, coach, advokat og forsker."
Hvad kan vi selv gøre?
"Jeg tror ikke længere, at vi kan forvente, at vi kan tage en uddannelse, få et job og så ellers læne os tilbage og have det job resten af livet.
I stedet handler det om, at vi kontinuerligt skal uddanne os og udvikle vores kompetencer."
Læs også: Robotterne kommer: Hver fjerde dansker frygter at miste jobbet til en robot