Artikel top billede

Tip: Sådan krypterer du din Android-telefon

Din smartphone indeholder mere af dit privatliv end nogen anden enhed, og derfor bør du værne om dine informationer. Se her hvordan du krypterer din Android-telefon.

Vores smartphones indeholder store mængder personlig data. Data som kan sælges eller udnyttes, hvis det kommer i de forkerte hænder.

Den bedste måde at sikre sig imod nysgerrige, kriminelle pilfingre, er ved at have en krypteret telefon. Skulle telefonen blive stjålet, kan indholdet ikke tilgås. 

Hvis du har en iPhone med iOS 8 eller nyere, skal du intet gøre.

Ifølge en opgørelse af Wall Street Journal er 95 procent af alle iPhones i dag krypteret, da det sker automatisk. Kun meget gamle versioner af iOS er ikke automatisk krypteret. 

Anderledes står det til med Android.

Langt de fleste Android-telefoner er ukryptede. Kryptering er i stedet et menupunkt, der skal vælges til.

Virksomheder bør af sikkerhedsmæssige årsager kryptere indholdet på deresAndroid-telefoner. Og det samme bør du gøre som forbruger.

Ender din smartphone med at blive stjålet, vil de fleste tyve højst sandsynligt formattere og videresælge din telefon uden at røre indholdet, men data er penge værd på internettet, hvad enten det er adresser, adgang til kalendere og mails eller familiebilleder. 

Læs også: Guide: Så nemt kommer du i gang med e-mail-kryptering

Ting du skal vide, før du krypterer

Har du en Android-telefon i stil med Samsung S7, slipper du formodentligt for at foretage dig noget.

De fleste nye Android-telefoner med Android 6.0 kommer alle krypteret, men du kan omvendt heller ikke fjerne krypteringen - ikke at du bør forsøge.

Kun dit indhold er krypteret - ikke dine samtaler

Har du en ældre Android-telefon, skal du tænke dig om, inden du begiver dig ud i at kryptere din smartphone. 

Det lyder måske åbenlyst, men vi tager den alligevel: Kryptering af din telefon beskytter kun telefonens indhold og ikke samtaler eller dataoverførsler mellem din telefon og internettet.

Hvis du benytter dig af ukrypterede kommunikationskanaler, såsom sms eller ukrypterede emails, er du stadig lige så åben for snushaner mellem dig og din modtager.

Hvis du vil kryptere dine samtaler, findes der en lang række værktøjer og apps til det på Android.

Whistlebloweren Edward Snowden har været ude og foreslå appen Signal, og danske DenCrypt tilbyder også en krypteret løsning.

Kan gøre din telefon langsom

Næsten alle Android-telefoner understøtter kryptering, men har du en ældre Android-telefon eller en telefon med en svag processor (ofte de billigere smartphones), kan kryptering have en negativ effekt på din telefons ydeevne.

Det kræver processorkræfter at kryptere og dekryptere, og derfor kan apps være meget længere tid om at åbne. 

Det er intet problem for nyere telefoner eller tidligere flagskibstelefoner, men en billig smartphone som Motorolas Moto G (3.gen fra 2015) vil blive langsom af en kryptering.

En tommelfingerregel er, at du ikke bør kryptere, hvis din telefon ikke har en 64-bit processor.

Svært at fjerne kryptering - også for dig

Hvis du vælger at kryptere din telefon, er det en envejsbillet.

Du kan ikke fjerne krypteringen fra din telefon uden at udføre en fabriksnulstilning, der sletter alt indhold på telefonen.

Vær derfor helt sikker på, at du vil kryptere din telefon, før du går i gang.

Et godt råd er at tage en backup, inden du begynder med krypteringsprocessen.

Sådan krypterer du din Android-telefon

Krypteringen af en Android-telefon kan sagtens tage over en time.

I den periode er telefonen mere eller mindre ubrugelig og ikke i stand til at modtage opkald, så vælg et tidspunkt, hvor det passer bedst.

Derudover skal din telefon være opladet til mindst 80 procent af kapaciteten, ligesom den skal være tilsluttet et strømstik under hele forløbet.

Slukker du for telefonen eller lignende under krypteringen, slettes alt data på telefonen, hvilket er endnu en grund til at tage en backup, før du indleder krypteringsprocessen. 

For at indlede krypteringen, skal du gå ind i indstillinger og trykke på 'Sikkerhed' og herefter trykke på 'Kryptering'.

Menupunkterne kan se en smule anderledes ud fra telefon til telefon, men det burde være relativt let at finde.

Dog har vi for eksempel ikke kunne finde krypteringmenuen i en HTC 10, hvilket dog kan være fordi, at HTC 10 allerede er krypteret fra fabrikken.

Tryk på 'Krypter telefon'.

Herefter forklares du, hvad krypteringen vil betyde for din telefon. Trykker du igen på 'Krypter telefon', bliver du igen advaret. Tryk endnu en gang på 'Krypter telefon', hvis du er helt sikker.

Herefter går der en time til halvanden, hvor din telefons indhold krypteres. 

Når processen er færdig, vil din telefon genstarte sig selv.

Herefter foreslår vi, at du opsætter et kodeord i forbindelse med krypteringen.

Det gør du i samme menu som før.

Vi foreslår også, at du opsætter telefonen til at kræve adgangskoden, hver gang du har haft din telefon slukket helt.

Det betyder,at du skal indtaste en kode eller et adgangsmønster, inden der gives adgang til Android-systemet og al din data. Det højner sikkerhedsniveauet drastisk.

Nu er din telefon krypteret og et mere sikkert produkt.

En tyv kan stadig stjæle din telefon, slette alt indholdet og sælge den, men dine feriebilleder, mails og andet data er langt mere sikkert gemt ad vejen.

Læs også: Apple vil stramme kryptering til nye højder i kølvandet på spionsag: Glemmer du din kode, er der nul hjælp at hente


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering