Artikel top billede

Trods historisk krise på pc-markedet: Danskerne købte en million nye maskiner i 2015

Smartphones og tablets har lagt beslag på en masse af den tid, vi tidligere brugte foran den traditionelle pc. Alligevel køber danskerne mere end en million pc'er hvert år.

Den klassiske pc har det svært.

It-analytikere kan med jævne mellemrum fortælle om stagnerende eller ligefrem faldende salg på pc-markedet. Det har fået mange til at tale om en krise og snarlig død for den klassiske pc.

Men trods de mange forandringer i både teknologi og markedet for pc'er, mobile devices og it-services over de seneste fem til 10 år, holder pc'en faktisk fanen imponerende højt.

I 2015 blev der ifølge analysefirmaet IDC solgt lidt mere end en million gode gammeldags pc'er på det danske marked.

Jo, tak. Det er næsten 40 procent færre end i rekordåret 2010, hvor salget lå tæt på 1,6 millioner enheder.

Men oven i millionen fra 2015 skal der lægges 160.000 hybrid-pc'er - eller 2-i-1-produkter - som kombinerer den traditionelle pc med features fra tablet-computere.

Hybriderne er en produktgruppe, som er i kraftig vækst, og alle de store pc-producenter har satset kraftigt på dette område. Det gælder også Microsoft, som med sin Surface-pc ser ud til at have fået fodfæste.

Med de 160.000 hybrid-pc'er ryger antallet af solgte enheder i 2015 op på 1,2 millioner.

Det er ganske vist stadig 25 procent under niveauet fra 2010. Men det er også en tredobling, hvis man sammenligner med salgstallet i 1995.

Salg af pc'er og tablets i Danmark 1995-2015:

Kilde: IDC

Levetiden stiger
Men er hele pc-konceptet så klar til at blive lagt graven? Spørger man senioranalytiker i IDC, Anders Elbak, er svaret nærmest et nej.

Han giver flere forklaringer på de seneste fem til syv års tilbagegang for pc'en.

En af forklaringerne er, at levetiden for en gennemsnitlig pc er steget ret markant. På grund af finanskrisen er mange virksomheder meget fokuserede på at sænke deres omkostninger. Derfor er udskiftninger i pc-parken ikke længere noget der sker per automatik.

"Virksomheder har en tendens til at forlænge levetiden på deres pc'er. Der har været en tradition for, at når en pc'en var afskrevet, så smed man den ud, uanset hvor god den var. Der ser man i dag mere på, om der er et reelt behov for at skifte," lyder det fra Anders Elbak.

Han peger samtidig på, at man fra og med lanceringen af Windows 7 i 2009 ikke har behøvet at opgradere sin hardware for at kunne køre den nyeste Windows-version. 

Før Windows 7 krævede nye Windows-versioner stærkere hardware. Det har tidligere været med til at drive pc-salget fremad. Det ser man ikke i dag. 

Lige nu går det skidt

Sidste gang Windows-opgradering krævede stærkere hardware var helt tilbage i 2006, da Windows Vista kom på markedet. 

"Så opdateringer og nye versioner af Windows har ikke den samme effekt på pc-salget, fordi kravene til hardware ikke længere stiger for hver ny Windows-version," siger Anders Elbak.

Men hvor skidt står det egentlig til på pc-markedet?

"Det er helt rigtigt, at pc-markedet har det skidt lige nu. De seneste kvartalstal for Danmark viser et fald på 12 procent, men det skal også ses i sammenhæng med, at salget netop for et år siden faktisk gik forholdsvis godt," siger Anders Elbak.

"Det hænger også sammen med, at vi ser den her nye 2in1-kategori, hvor der er kraftig vækst. Det kan ganske vist ikke opveje faldet i salget af gammeldags pc'er, men der er helt klart en tendens til, at man skifter til mere fleksible enheder."

"Det samme ser vi i øvrigt på tablet-markedet, der er presset af, at flere der køber de her hybrid-produkter," siger han

Den tredje og nok vigtigste forklaring på faldet i pc-salget er ifølge Anders Elbak, at mange af de opgaver, der for 10 år siden kun kunne løses på en pc, i dag er flyttet over på smartphones, tablets eller mere specialiserede gadgets.

Slut med de høje vækstrater

Den udvikling stopper ikke, og derfor skal vi heller ikke regne med, at vi igen kommer til at se de store vækstrater på pc-markedet.

"Der er flere nye produkter, der konkurrerer om kundernes opmærksomhed. Flere og flere tjenester som Spotify og Netflix bliver indbygget i andre typer af forbrugerelektronik. Så i stedet for at køre Spotify over din pc eller tablet, så kører mange det direkte ind over et specialiseret streamingsystem som for eksempel Sonos, " siger han.

"Folk har stadig en pc. Men i dag bruger de den måske kun et par gange om ugen i stedet for hver dag. Derfor har pc'en også en tendens til at leve længere end før i tiden," siger Anders Elbak.

Læs også:

Salget vender: Pc'en er ikke død alligevel

Største nedtur nogensinde: 2015 blev et katastrofe-år for pc-producenterne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering