Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Gigantisk dansk it-projekt søsættes lørdag - læger er skeptiske

Med den nye Sundhedsplatformen bliver en stribe ældre it-systemer slået sammen til ét system fra lørdag eftermiddag. Systemet koster 2,8 milliarder kroner.

Alle vil forsøge at holde tungen lige i munden, når sygehusene i Herlev og Gentofte ved København lørdag klokken 15:00 aktiverer det nye store it-system, Sundhedsplatformen.

Systemet skal udrulles over det kommende år over hele Sjælland, og det kommer til at erstatte en hel stribe ældre it-systemer, som siden 1980'erne har opereret parallelt med hinanden med forskellige brugergrænseflader, forskellige logins og uensartede funktionaliteter.

Den nye Sundhedsplatformen koster 2,8 milliarder kroner, og den kommer til at ændre arbejdsgange for 44.000 medarbejdere øst for Storebælt.

Det er ideen, at det nye system skal kunne hjælpe det kliniske personale på hovedstadens og de sjællandske hospitaler med at finde alle relevante sundhedsinformationer om en given patient, selvom en klinisk afdeling aldrig har set patienten før.

Der er eksempelvis indbygget forskellige alarm-funktioner i systemet, har Computerworld tidligere berettet om.

Det betyder, at systemet eksempelvis tjekker en indlagt patients syge-historik og automatisk advarer, hvis patienten eksempelvis i forvejen behandles med et medikamant, som kan have skadelig effekt, hvis den sammenblandes med ny medicin.

Denne funktion skal reducere antallet af de såkaldte 'utilsigtede hændelser,' som de registreres tusindvis af hvert år.

Det nye system indebærer også, at den måde, hvorpå de ansatte i dag journaliserer oplysninger, ændres.

Sundhedsplatformen forventer, at der vil indløbe op mod 2.000 fejlmeldinger om dagen i den første periode efter igangsættelsen af det nye system.

Lægeforeningen er skeptisk overfor systemet.

Til Politiken siger formand Andreas Rudkjøbing, at der har været en række 'kedelige eksempler,' hvor 'umodne it-systemer sættes i drift, udgør en risiko for patientsikkerheden og ender med at blive rullet tilbage."

"De oplevelser har vi ikke brug for flere af," siger han til avisen.

Systemet er allerede i gang på en række sygehuse i andre lande - blandt andre Holland, Spanien, Tyskland, Sverige, Norge og USA, hvor leverandøren, Epic, stammer fra.

Epic samarbejder tæt med danske NNIT på opgaven.

Det amerikanske selskab blev valgt til kæmpe-ordren foran de øvrige fire selskaber, der var prækvalificerede til opgaven, nemlig Cerner Ireland/CGI, Cambio Healthcare Systems, Siemens og IBM Danmark/Systematic.

Ud af disse leverandører røg IBM, Epic og Cerner Ireland i finalerunden.

Tilbudsmaterialet fra de tre finalister fyldte i øvrigt 10 flyttekasser. Det skyldtes blandt andet, at regionerne havde opsagt 1.500 krav til systemet, som hver især skulle honoreres.

Også de øvrige regioner er herhjemme ved at indføre lignende systemer.

Læs også:

Gigantisk it-projekt: Skal bruge "betydeligt" antal medarbejdere

Tre firmaer i finalen: Slås om dansk it-ordre til en milliard kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere