Artikel top billede

Journalist Peter Kofod takker Søren Pind for hjælpen med at afsløre CIA.

"Det er politikerne, der bryder loven og folk som os, der prøver at redde loven"

Reportage: Hvorfor er en it-fagforening med til arbejdernes internationale kampdag, når medlemmerne oftere får musearm end slidgigt? Kom med til 1. maj hos Prosa i København.

Alt er stort set, som man kan forvente på en klassisk 1. maj, da Computerworlds udsendte møder op i Prosas lokaler lidt i klokken 10:00 søndag formiddag.

Bordene er dækket med røde duge i nervøst velour og pyntede med røde serpentiner og røde plastikblomster.

Under loftet hænger der røde balloner, der er kø til kaffen og Gammel Dansk på buffeten ved siden af morgenmaden.

Men i stedet for de traditionelle 1. maj-taler om arbejdsgivernes ondskab, er skytset hos Prosa rettet mod staten. Det kommer vi tilbage til.

De gamle kendinge

"Det er jo lidt en fætterkusine-fest," som en af deltagerne forklarer, mens vi ser ud over flokken.

Den tæller i høj grad også de folk, som Deres udsendte havde forventet at finde til en it-orienteret 1. maj.

Formanden for It-politisk Forening sidder til bords med Prosas Ole Tange, som er med i Københavns Kommunes privacy-panel.

Bag dem sidder den selvudnævnte internetsamurai Henrik Kramshøj og henne ved kaffemaskinen står Peter Kofod i kø.

Han er den eneste danske journalist, som har interviewet Edward Snowden, og så er han manden, der afslørede, at CIA havde et fly på dansk jord, hvis eneste job var at kidnappe Edward Snowden, hvis han kom til Danmark.

Peter Kofod deler dog æren for netop den afsløring med justitsminister Søren Pind (V) -  hvert fald, når journalisten selv fortæller historien.

Det vender vi tilbage til senere på dagen.

Der er nok at se til

Gennemsnitsalderen er nok godt oppe i 50'erne, selv om jeg snart får at vide, at mange af medlemmerne "altså er under 35 år."

Klokken lidt over 10:00 har alle deltagerne brændevin i glasset og Prosas formand, Niels Bertelsen, begynder sin tale.

"Kammerater, vi lever i en tid, hvor..." lyder indledningen til en længere opremsning af fortrædeligheder fra skattely i Panama til en regering, "der tager fra de fattige for at give til toppen af samfundet."

Mens Niels Bertelsen taler, kaster Deres udsendte et stjålent blik på dagens sanghæfter.

"Styrk det digitale selvforsvar," står der på forsiden, og det afspejler formandens tale selvfølgelig også.

"Hvor stor er chancen for at få den efteruddannelse, du ønsker, når din chef kan se på data om dig, at du nok snart søger et nyt job?" spørger Niels Bertelsen retorisk de fremmødte medlemmer, inden alle rejser sig for at synge 'Når jeg ser et rødt flag smælde.'

Hold overvågningen i ørerne

Dagens første gæstetaler har nok ikke brug for sanghæfter for at synge med.

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell fra Enhedslisten, er indforskrevet til at holde tale om byens smart city-projekt.

Ud fra stemningen indtil nu, ville man tro, at en mand fra Enhedslisten ville passe lige ind, men der er faktisk en del skepsis i lokalet, som dog tager pænt imod.

Prosa er nemlig med i Københavns Kommunes såkaldte privacy-panel og er ikke helt tilfreds med niveauet af indbygget privatliv i kommunens planer.

Morten Kabell er dog for garvet til at lade den sag ødelægge den gode stemning.

"Det er super vigtigt, at folk som jer holder os i ørerne," siger han til lokalet, og så er alle glade igen, inden vi synger Internationale.

Gå-bajer og tak til Søren Pind

Morgenmad, taler og fællessang er selvfølgelig alt sammen meget godt, men der skal også et demonstrationsoptog til, før det rigtigt er 1. maj.

Lidt over 12:00 begiver vi os afsted i samlet flok bag en lejet lastvogn med bannere og højtalere.

De første dåseøl er fundet frem, og solen skinner på kampdagens deltagere, mens vi går gennem København.

Optoget gør holdt midt på Dronning Louises Bro, så Peter Kofod kan holde en kort tale for os.

Og så er det, at Peter Kofod takker Søren Pind for godt samarbejde.

"Tak til Søren Pind, der hjalp mig med at bekræfte historien om CIA-flyet. Han var så dum, at han løj for Folketinget om CIA-flyet, og så måtte han give en skriftlig undskyldning, der beviste min historie," fortæller en smilende Peter Kofod fra ladet på højtalervognen, inden han fortsætter mere i dagens ånd.

Masseovervågning truer friheden

"Da fagforeningerne blev dannet, var den slags forbund ulovlige. Det kunne aldrig være lykkedes i et overvågningssamfund." fortæller Peter Kofod, inden han finder tid til at anklage staten for at bryde loven.

"Masseovervågning er i strid med grundlovens § 72. Så det er politikerne, der bryder loven og folk som os, der prøver at redde loven," siger Peter Kofod til stor applaus, inden han kravler ned fra vognen igen og vugger med på Dolly Parton, der fortæller os, at det ikke er nemt at arbejde 9 til 5.

Og vi andre vugger også med, for på trods af masseovervågning og Panama-sager er det er svært ikke at komme i godt humør, når solen skinner 1. maj.

Læs også: Til kampdag med Prosa: Derfor svinger de stadig med fanerne



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering