Artikel top billede

Billeder: Waoo.

Waao leder efter ny topchef: Her er selskabets to største udfordringer lige nu

ComputerViews: Waoo har leveret sit hidtil bedste resultat, men står over for to helt afgørende udfordringer, samtidig med at fiberselskabet skal finde en ny topdirektør.

ComputerViews: Da det i sidste uge kom frem, at fiberselskabernes fælles alliance, Waoo, får ny bestyrelsesformand og samtidig skal have ny administrerende direktør, blev meldt ud med en markant optimisme fra selskabets side.

Casper Holst-Christensen, der er administrerende direktør hos Waoo's største aktionær, Fibia, bliver ny bestyrelsesformand i Waoo.

Det bliver dermed også ham, der skal finde en ny administrerende direktør til Waoo, fordi den nuværende, Jørgen Stensgaard, har fået et andet job.

"Waoo! er en af de få virksomheder i branchen, som fortsat viser positiv vækst, så vi oplever hyppigt interesse fra dygtige kandidater, som ønsker at være med til at tage Waoo! ind i den næste fase," udtaler Casper Holst-Christensen.

"Vi har et godt samarbejde med Jørgen Stensgaard og Waoo!'s meget kompetente ledere og medarbejdere. Vi har aftalt, at Jørgen står i spidsen for Waoo! en tid endnu, så vi ikke mister momentum i forhold til markedet og udviklingen af virksomheden."

Læs også: Waoo-topchef forlader selskabet

Lad os se lidt nærmere på det "momentum," som den nye bestyrelsesformand ønsker at holde fast i.

Det drejer sig først og fremmest om de resultater, som Waoo kan fremvise i det netop offentliggjorte årsregnskab.

Her kommer Waoo med et årsregnskab, hvor omsætningen er steget med 40 millioner kroner i forhold til året før, og der er blevet kapret flere fiber-kunder.

"Selskabets resultat for 2015 er realiseret med et overskud før skat på 11,4 millioner kroner og et endeligt resultat efter skat med et underskud på 7,6 millioner kroner," lyder det i ledelsesberetningen. 

"Selskabet havde forventet et underskud på 22,6 millioner kroner og har således forbedret sit resultat med 36,7 millioner kroner før skat, hvilket er selskabets hidtil bedst realiserede resultat."

Der skal styr på økonomien

Dykker man lidt ned i Waoo's regnskaber fra de seneste fem år, er det dog tydeligt, at den nye administrerende direktør vil stå med en central udfordring: Økonomien.

Waoo har fra og med 2011 til og med 2015 haft et samlet underskud på over 230 millioner kroner efter skat.

Eller sagt på en anden måde: Selskabet har endnu ikke leveret et overskud på bundlinjen. 

Dog bød driftsresultatet i 2013 og i 2015 på beskedne overskud (der langt fra kan opveje underskuddene fra de øvrige år.)

De manglende resultater fra Waoo bunder dog ikke i, at der ikke er gang i forretningen, for faktisk er omsætningen steget år for år siden 2011, så den i 2015-regnskabet nåede op på 464 millioner kroner.

Dermed er der også noget ganske fornuftigt at bygge videre på for den kommende direktør, der dog skal sikre, at omsætningsvæksten også kan blive til til sorte tal på bundlinjen.

Læs også: Efter heftige milliard-investeringer: Nu er der opbrud i den danske fiberbranche

Det er da også denne udfordring, der fremhæves i ledelsesberetningen i det seneste årsregnskab:

"Forventninger til resultat for 2016 taget i betragtning vurderes selskabets væsentligste forretningsmæssige risiko at være knyttet til evnen til at holde niveauet og være stærkt positioneret på det danske bredbåndsmarked."

"Konkurrencen er i løbet af de senere år intensiveret på markedet, og behovet for minimering af enhedsomkostninger for at kunne levere konkurrencedygtige priser er øget. Desuden er det væsentligt for selskabet hele tiden at være på forkant med den teknologiske udvikling inden for selskabets aktivitetsområde."

Waoo er skrumpet

Vi ser dog også en anden central udfordring for Waoo og den kommende direktør.

Alliancen blev oprindeligt en realitet, fordi en række danske fiberselskaber kunne se en idé i at gå sammen om at sælge og markedsføre fiber- og tv-løsninger for på den måde at opnå stordriftsfordele.

Men Waoo-alliancen er skrumpet markant, siden samarbejdet blev annonceret og realiseret tilbage i 2009/10.

Da Waoo gik i luften i 2010, var der tale om en alliance bestående af 15 energiselskaber.

I dag er der 11 selskaber ifølge Waoo's hjemmeside - selvom der faktisk kun optræder ni selskaber på listen over medlemmer.

Det drejer sig om nef Fonden, Energi Fyn, Bredbånd Nord, FIBIA Vest, AURA Fiber, EnergiMidt, TREFOR, FIBIA Øst og Bornfiber.

Flere er faldet fra

Uanset antallet af nuværende medlemmer i alliancen er der tale om, at flere af de helt centrale aktører er faldet fra siden 2010.

I den oprindelige ejerkreds fandt man blandt andre Syd Energi. 

Syd Energi - den største spiller i Waoo - valgte i 2013 at forlade samarbejdet for i stedet at satse på egne løsninger.

Det skete ikke mindst på grund af SE's opkøb af Stofa, hvormed SE blev så stor en bredbåndsleverandør, at det ikke længere gav mening at være med i et samarbejde, hvor det grundlæggende handlede om at opnå stordriftsfordele.

Trefor har valgt at træde ud af Waoo for i stedet at begynde at sælge YouSees løsninger. Læs mere om det her.

Og Nyfors er ved at fusionere med SE og forlader derfor også Waoo-samarbejdet.

Samtidig er blandt andre NRGI og Seas-NVE fusioneret til Fibia, hvilket har bragt antallet af aktionerer yderligere ned. 

Alt i alt er Waoo skrumpet markant, siden alliancen første gang blev annonceret i 2009.

Hvis man dertil lægger, at SE for ganske nyligt har meldt ud, at der er behov for mere konsolidering i branchen - og at SE gerne fører an med dette - kan der være udsigt til yderligere udfordringer for Waoo-samarbejdet.

De to udfordringer

Den nye direktør i Waoo vil derfor få to afgørende udfordringer:

1) Der skal styr på økonomien, så der kan komme sorte tal på bundlinjen hos Waoo.

2) Alliancens kritiske størrelse skal bevares, så der kan blive ved med at være stordriftsfordele, og så Waoo fortsat er en central spiller på det danske fibermarked.

Læs også:

Waoo-topchef forlader selskabet

Efter heftige milliard-investeringer: Nu er der opbrud i den danske fiberbranche

Så mange danskere har fået fiber-bredbånd i de seneste 10 år

Fiber-direktør trækker sig: Tabte kampen om toppost efter stor-fusion

Syd Energi har investeret fem milliarder i fiber - men det kniber med tilslutningerne



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering