Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Vi går på jagt efter et tal: Hvor mange sager har politiet egentlig opklaret via sessionslogning?

Justitsminister Søren Pind (V) holder stadig døren på klem for sessionslogning, der beskrives som er et uundværligt værktøj for politiet. Hvor ofte politiet har opklaret en sag ved hjælp af sessionslogning? Computerworld går på jagt efter svaret.

5.983.

Så mange gange indhentede politiet internetdata fra 2009 til 2013. Men det er ikke til at vide, hvor ofte de data førte til opklaring af en kriminalsag.

Det er ellers værd at vide. For selv om justitsminister Søren Pind (V) 17. marts trak stikket for planerne om at genindføre sessionslogning, holder han døren på klem, hvis det kan gøres billigt nok.

Det kan du læse mere om her: Søren Pind dropper planer om sessionslogning: Det bliver for dyrt

Derfor er det altså stadig relevant, om sessionslogning overhovedet hjælper politiet.

Men selv om politiet har registreret, hvor ofte, der er "indhentet data via lognings-bekendtgørelsen," som det hedder i et svar til Folketingets retsudvalg, kan politiet ikke svare på, om det nyttede noget.

Eller som politiet skriver til Computerworld:

"Vi kan ikke umiddelbart producere et fuldt statistisk overblik over i hvor mange sager, vi har brugt sessionslogning, og hvilken effekt, det har haft på efterforskningen."

I stedet henviser Rigspolitiet til Rigsadvokaten.

Ingen registrering

Hos Rigsadvokaten er der bare heller ingen, som ved, hvor ofte sessionslogningen rent faktisk har været brugbar.

"Det har vi ikke data på. Vi registrerer bare, om folk er blevet tiltalt," lyder det fra Rigsadvokatens kommunikationschef, Mikkel Thastum.

Men ved du, om det er registreret et andet sted?

"Jeg kan ikke forestille mig, at det er registreret et andet sted."

Ministeriet har ikke tal

På Computerworld opgiver vi ikke så let, så vi går til Justitsministeriet. For det er jo her, man er chef for det hele.

Men ak. Heller ikke i det ansvarlige ministerium er der konkrete tal at finde. I stedet får vi et venligt råd om at spørge politiet om, hvor vigtigt et værktøj sessionslogning er for efterforskningsarbejdet.

Det er ikke et dårligt råd, selv om vi egentlig har prøvet politiet én gang før.

Systemet kan ikke levere

Men denne gang går vi til hestens mund, og hesten hedder Kim Aarenstrup og er centerchef for Nationalt Cyber Crime Center.

Desværre kan Kim Aarenstrup heller ikke give et bud på, hvor ofte data fra sessionslogning faktisk har hjulpet politiet med at opklare en sag.

For politiets it-systemer er slet ikke i stand til at trække den slags informationer ud.

"Jeg kan ikke give et slag på tasken, for vi har ikke kunnet få de tal. Det er simpelthen ikke muligt endnu," svarer Kim Aarenstrup

Kim Aarenstrup understreger, at han netop om nogen ville være glad for at kunne få tal på, hvor effektivt et værktøj sessionslogning kan være. Men desværre er politiets it-systemer simpelthen ikke gearet til opgaven.

"Det er meget omfattende at få basal information ud, og det er forbundet med alle mulige usikkerheder. Så vi kan slet ikke trække sådan noget ud endnu," beklager centerchefen.

Læs også: Derfor rammer Søren Pinds sessionslogning kun lovlydige borgere og dovne kriminelle




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere