Artikel top billede

To danske virksomheder snøret for 140 millioner gennem direktør-phishing

To virksomheder sendte 140 millioner kroner til svindlere, der udgav sig for at være virksomhedernes direktør. Læs hvordan det kan lade sig gøre og få gode råd til at undgå CEO Fraud.

CEO Fraud eller phishing, der ser ud til at komme fra direktøren, har kostet mindst to danske virksomheder en del sved på panden.

I de to tilfælde har svindlere kontaktet regnskabsmedarbejdere og udgiver sig for virksomhedens topchef.

Regnskabsmedarbejderne bliver lokket til at overføre store millionbeløb til opkøb af virksomheder, og to danske virksomheder overførte op mod 140 millioner kroner.

Det får nu Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) til at advare om fænomenet og uddele gode råd om at undgå svindlen.

Det kan man læse på anklagemyndigheden.dk.

"Vi har for nylig haft to store sager, hvor svindlere narrede danske virksomheder til at overføre henholdsvis 100 og 40 millioner kroner," siger fungerende politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK, og han fortsætter:

"I sidste uge fik vi en ny sag med tråde til en dansk virksomhed. CEO Fraud er et kæmpe problem internationalt, og derfor advarer vi nu danske virksomheder. For svindlerne vil sikkert forsøge sig hos andre danske virksomheder."

Læs også: Ny type phishing-mail har din chef som afsender

Jeg er chefen - send penge

Selve svindelnummeret er faktisk ret banalt, selv om det handler om store summer.

Svindlerne kontakter typisk en regnskabsmedarbejder i en international virksomheds danske afdeling per mail eller telefon

Henvendelsen ser ud til at komme fra virksomhedens internationale topchef eller sker på vegne af topchefen, og den falske topchef beder så regnskabsmedarbejderen om at overføre store millionbeløb til en udenlandsk bankkonto.

En forklaring på pengeoverførslerne kan eksempelvis lyde på, at der skal opkøbes en ny virksomhed.

"De stresser regnskabsmedarbejderen med korte deadlines, og de gør meget ud af at skærme svindlen ved at sige, at det er meget fortroligt, og at ingen må kende til opkøbet. Det skal gå meget stærkt, får de at vide," siger Thomas Anderskov Riis og forklarer, at de to ramte virksomheder er danske satellitter af internationale virksomheder.

Men det er ikke slut endnu.

Svindlerne følger typisk op med mails, der også udgiver sig for at være fra chefen.

Enten har de hacket sig ind på topchefens mail-konto, eller også har de med software ændret en mail, så den hos modtageren fremtræder med topchefen som afsender.

Kontaktoplysningerne har de typisk fundet ved hjælp af offentligt tilgængelige informationer, og nogle svindlere følger via sociale medier med i, hvornår topchefen eksempelvis er på ferie, oplyser SØIK på websiden.

En anden variant er, at svindlerne udgiver sig for at være et udenlandsk advokatkontor, der handler på vegne af topchefen.

Opskriften omkring firmaopkøb er den samme, og medarbejderen skal således overføre penge til en række udenlandske konti.

Læs også: Falsk direktør franarrer it-firma 88 millioner kroner

Vær hurtig

Hvis det ikke opdages i tide, at der er tale om et fiktivt opkøb, kan virksomheden miste store millionbeløb.

Skulle det alligevel ske, kan det være muligt at tilbagekalde pengene, hvis man er hurtig.

"Det har man haft held med i den ene sag. Men virksomheden skal handle meget hurtigt, for svindlerne skynder sig at videreføre pengene til andre konti, og så bliver det vanskeligt at spore dem. Man skal melde sagen meget hurtigt til politiet,« siger Thomas Anderskov Riis.

CEO Fraud er et internationalt problem

I Frankrig har politiet opgjort virksomhedernes samlede tab til cirka 3,7 milliarder kroner i 700 sager.
Amerikanske FBI har opgjort, at 17.600 virksomheder i 80 lande har anmeldt lignende angreb i det seneste år.

Læs også:
Falsk direktør franarrer it-firma 88 millioner kroner

Ny type phishing-mail har din chef som afsender




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere