Artikel top billede

Kun hver anden dansker tjekker, om online-butikkerne passer på kundernes data

Stigende risiko for datamisbrug og cyberkriminalitet får danskerne til at passe bedre på deres data. Men der er plads til forbedring.

Der er lang vej igen før det bliver en fast rutine at tjekke web-butikkers datasikkerhed, når danskerne handler ind på nettet.

For trods risikoen for at blive udsat for misbrug af data eller svindel, er det kun hver anden dansker, der sætter sig ind i, hvordan deres personlige data bliver opbevaret og behandlet, når de handler på nettet, installerer en app eller kommunikerer med en offentlig myndighed.

Det viser en undersøgelse fra analysefirmaet Epinion, som på vegne af revisionsselskabet Deloitte har interviewet 1.004 repræsentativt udvalgte danskere om deres vaner og uvaner på nettet.

Mere end halvdelen af de interviewede (51 procent) svarer, at de "altid" eller "nogle gange" sætter sig ind i, hvordan e-butikker passer på kundernes personlige data. Omvendt siger 42 procent af de adspurgte, at de "aldrig " eller "typisk ikke" ved, om deres data er sikre hos e-butikkerne.

Nogenlunde det samme billede tegner sig, når det drejer sig om installation af apps på mobiltelefoner. Her siger 46 procent, at de tjekker datasikkerheden, før de klikker på download, mens 40 procent henter apps fra nettet uden at tænke dybere over sikkerheden.

Plads til forbedringer

Sikkerhedsekspert og partner i Deloitte, Kim Schlyter, glæder sig over, at så mange danskere har taget advarslerne mod datamisbrug og svindel til sig. Trods det relativt store antal letsindige netbrugere kalder han tallene imponerende.

"Der er ingen tvivl om, at mange har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at beskytte sine data. I dag er der næppe nogen, der ikke har hørt om hackerangreb, falske e-mails eller de mange sager, hvor cyberkriminelle har lænset almindelige borgeres kreditkort," siger Kim Schlyter, som mener, at der er god grund til at beskytte sig.

Han peger på, at et stigende antal virksomheder bliver ofre for it-kriminalitet, og kundernes data er ofte blandt tyvekosterne.

"Derfor bør man aldrig udlevere flere data end højst nødvendigt, ligesom man kun bør give sine data til virksomheder, man virkelig stoler på," siger han.

Men trods de optimistiske toner, mener Kim Sclyter, at der stadig er mange områder, hvor danskerne sjusker med sikkerheden. De færreste har eksempelvis tjek på sikkerhedsindstillingerne på tablets og mobiltelefoner, ligesom vi er ekstremt uforsigtige, når det gælder om at acceptere cookies på internettet. Desuden bruger og genbruger alt for mange stadig fødselsdage og navne på deres børn og kæledyr, når de skal vælge passwords.

Læs også:

Opråb til alle chefer: EU-stramningen af persondata-reglerne er dit ansvar

Nets: De mobile betalinger kan glide ud af bankernes hænder og havne hos it-firmaerne - du betaler med oplysninger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere