Artikel top billede

Udenlandske it-folk føler sig snydt af Danmark - gør klar til sagsanlæg

En række højtuddannede udenlandske it-folk er flyttet til Danmark for at arbejde. Men nu er de blevet ramt af nye udlændinge-stramninger.

Et større antal udenlandske it-specialister og -ingeniører vil sagsøge den danske stat.

Det oplyser sagens advokat Tage Tage Gøttsche til Computerworld. 

De udenlandske it-specialister er kommet til Danmark for at arbejde og ønsker nu at anlægge sag mod staten, fordi reglerne for permanent opholdstilladelse blev ændret den 26. januar 2016  med tilbagevirkende kraft til den 10. december 2015. 

De berørte har i følge avisen Metroxpress i første omgang fået godkendt deres ansøgning af Udlændingestyrelsen.

Men de står nu alligevel til at få ansøgningen afvist, fordi de nye regler kræver, at de skal have været i Danmark i seks år i stedet for fem.

Kan miste gebyr

Det betyder, at de står til at miste det gebyr på 5.450 kroner, som de indbetalte i forbindelse med indgivelsen af ansøgning. 

Tage Gøttsche er advokat hos advokatfirmaet ImLaw som er med til at føre sagen.

Ifølge ham er sagsøgerne højtuddannede udlændinge, hvor af en del af dem er ansat i it-branchen. 

"Konsekvensen for dem er, at de får afvist deres ansøgning om opholdstilladelse, selvom de levede op til kravene på ansøgningstidspunktet, og de må derfor indbetale 5.450 kroner endnu engang, hvis de ønsker at søge igen til næste år," siger han til Computerworld. 

Sprogkrav kan skabe problemer

Tage Gøttsche understreger desuden, at nogle ansøgerne vil få sværere ved at få tilkendt en permanent opholdstilladelse til næste år, fordi de kan blive ramt af et nyt skærpet sprogkrav. 

"Mange af disse mennesker er ansat i internationale virksomheder i Danmark, hvor koncernsproget er engelsk, og de skærpede krav til dansk kundskaber kan derfor skabe problemer for nogle af dem. Så det er ikke alene et spørgsmål om bare kroner og ører," siger han.

Indtil nu er der 41 personer, som er en del af sagen, men sagen kan ende med at omfatte et par hundrede. Tage Gøttsche kan dog ikke præcist sige, hvor mange, der er blevet berørt af ændringen.

Er du selv berørt af sagen, eller kender du nogen der er, så vil Computerworld gerne høre fra dig. Skriv til jwi@computerworld.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere