Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Rod med it-indkøb i Region Sjælland: "Vi er lidt chokerede"

Revisionsrapport viser masser af sjusk, men kun en lille smule fusk i it-indkøbene i Region Sjælland.

Lettelse.

Sådan er reaktionen fra formanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk (V), efter at revisionsfirmaet PwC i dag har fremlagt sine konklusioner på en kulegravning af regionens it-indkøb for en snæver kreds af regionens toppolitikere.

PwC's kulegravning kommer efter at en foreløbig undersøgelse fra Rambøll efteråret havde skabt frygt for, at regionen i forbindelse med den aktuelle bestikkelsessag har betalt overpris for sine it-indkøb og at store millionbeløb og varepartier var afregnet og leveret udenom de officielle kanaler.

Den mistanke har PwC nu aflivet, lyder det fra Jens Stenbæk.

"Rapporterne fra Rambøll i efteråret antydede, at vi havde et stort et manglende match mellem fakturaer og betalinger på 55 millioner kroner. Der var også nogle skæve leveringsadresser for levering af it-produkter til nogen, der ikke havde noget med Region Sjælland at gøre, og endelig at vi måske havde betalt for meget for varerne."

"De tre anklager er nu frafaldet gennem rapporten fra PwC," siger Jens Stenbæk.

Han oplyser, at man nu kun mangler at gøre rede for 7.000 kroner ud af samlede indkøb på cirka 700 millioner kroner. Desuden har undersøgelsen kun afsløret tre eksempler på levering til adresser udenfor regionen.

Desuden lyder meldingen fra PwC, at manglende udbud af it-ordrer ikke har ført til, at regionen har betalt mere for sit it-udstyr.

Rod siden 2009

PwC-undersøgelsen har dog afsløret et syndigt rod i regionen forretningsgange, når det gælder bogføring og kontrol med regionens it-indkøb. Roderiet går ifølge Jens Stenbæk helt tilbage til 2009.

Han retter især søgelyset mod regionens eksterne revisionsfirma BDO, som han mener har ladt de ansvarlige politikerne i regionsrådet i stikken.

"Vi er lidt chokerede over, at det viser sig, at den eksterne revision ikke har sørget for, at der er ført tilsyn med it-området, fordi det er et højrisikoområder med mange indkøb og mange indkøbere."

"BDO er politikernes garant for, at der er det nødvendige ledelsestilsyn. Efter i dag må vi stille spørgsmålstegn ved, om det er blevet trykprøvet tilstrækkeligt," siger Jens Stenbæk, som understreger, at rodet i regionens it-afdeling ikke har ført til, at regionen har tabt penge.

"Men der er nok mere held end dygtighed. Når der ikke er lavet bogføring og registrering af de fysiske aktiver åbner man en mulighed for besvigelser. Men det ser ikke ud til at være tilfældet. Så det kan isoleres til det der vedrører selv bestikkelsessagen," siger han.

Læs også:

Længe ventet rapport klar efter kulegravning af bestikkelsessag i Region Sjælland: Gjorde regionen noget forkert?

It-chef i Region Sjælland blev bortvist for bestikkelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere