Artikel top billede

Centerchef i Nationalt Cyber Crime Center, Kim Aarenstrup, mener, at IT-Branchen må have misforstået noget helt grundlæggende. Foto: Dan Jensen

Rigspolitiet afviser IT-Branchens GPS-advarsel: "Det er simpelthen forkert"

Rigspolitiet har meget svært ved at forstå, hvorfor IT-Branchen mener, at sessionslogning vil betyde GPS-overvågning af uskyldige borgeres mobiler.

IT-Branchen råber vagt i gevær med budskabet om, at sessionslogning vil give politiet direkte adgang til almindelige borgeres GPS-data fra mobilen.

Men det er mildt sagt ikke noget, som politiet kan genkende.

"Det er simpelthen ikke rigtigt," lyder det fra Kim Aarenstrup, Centerchef for Nationalt Cyber Crime Center, da Computerworld fortæller ham om IT-Branchens advarsel til borgerne.

Læs også: IT-Branchen slår alarm om masseovervågning: Politiet vil GPS-tracke dig

"IT-branchen har jo selvfølgelig lov til at skrive, hvad de vil. Men lige det her er simpelthen forkert," siger centerchefen, inden han forsøger at forklare, hvad sessionslogning faktisk betyder i politiets verden.

"Sessionslogning giver ikke adgang til andet historisk end de data, vi har nævnt tidligere."

Det drejer sig om afsendende og modtagende IP-adresse, protokol og portnummer, volumental, tidspunkt og maste- og celleoplysninger for mobiler.

"Og det kan vi kun få adgang til på baggrund af en konkret mistanke om rigtig alvorlig kriminalitet og kun per retskendelse."

Så IT-Branchen har misforstået noget?

"Nogle gange blander folk fremadrettede og bagudrettede informationer sammen og misforstår tingene. Sessionslogning handler kun om historisk internetadfærd. Vi har ikke direkte adgang til noget via sessionslogning."

Så hvad skal der til, for at politiet kan få adgang til GPS-data fra en borgers mobiltelefon?

"Hvis vi skal have GPS-informationer ud af en mobiltelefon, så skal vi have hænderne på telefonen. Hvis vi eksempelvis via sessionsloggen finder frem til en rocker, som har skudt et andet menneske, så sparker vi døren ind og tager både ham og hans mobil, og så kan vi selvfølgelig se, hvad der ligger i den," understreger Kim Aarenstrup.

Så hvis politiet skal have GPS-data fra en telefon, skal I have fat på selve telefonen?

"Vi kan ikke få adgang til GPS-data fra mobiltelefoner på anden måde. Vi skal ud og have fat i selve devicet."

Læs også: Fem vigtige svar om Søren Pinds planer om masse-overvågning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere