Artikel top billede

Har du som uskyldig modtaget brev-anklager om film-pirateri? Sådan her skal du gøre

To advokatfirmaer sender for tiden breve ud til danskere med beskyldninger om ulovlig download af tre konkrete film samt en dummebøde på op mod 2.200 kroner. Her er, hvad du skal gøre som uskyldig modtager af opkrævningsbrevet.

Flere danskere har i disse dage modtaget breve med beskyldninger om at have downloadet filmene 'American Heist', 'And So It Goes' og 'A Walk Among The Tombstones' ulovligt.

Afsenderne på brevene er advokatfirmaet Njord og advokatanpartsselskabet Opus, som henholdsvis repræsenterer rettighedshaverne Glacier Films og Scanbox.

Beskyldningerne går på, at brevmodtagernes IP-adresser er blevet brugt til ulovligt at hente filmene fra nettet.

Læs også: Skyldig eller ikke-skyldig: Sådan håndterer du advokatkrav om brug af Popcorntime

Samtidig er der i brevet en opfordring til at betale et beløb, der typisk ligger i størrelsesordenen 1.500 til 2.200 kroener. De penge er en slags godtgørelse eller forlig for det påståede download, oplyser Forbrugerombudsmanden på sin hjemmeside.

"Konkret har Forbrugerombudsmanden fået fire henvendelser fra folk, der har modtaget et sådan brev. Vi kan dog se på flere sociale medier, at emnet bliver diskuteret, så vi formoder, at mange har modtaget disse breve," forklarer specialkonsulent Ulrika Calmer Folkmann-Schjerbeck hos Forbrugerombudsmanden.

Hun peger blandt andet på Forbrugerbloggen.dk som et af de steder, hvor opkrævningsbrevene for filmpirateri bliver diskuterede.

"Vores holdning er klar: Hvis ikke man mener, at man har downloadet filmen ulovligt, så skal man rette henvendelse til advokatfirmaet, der står som afsender," fortæller Ulrika Calmer Folkmann-Schjerbeck.

Luk sagen og kom videre

På den måde kan man ifølge Forbrugerombudsmanden få lukket sagen, inden den udvikler sig til et egentlig retsopgør.

"Mange har jo ikke modtaget breve fra advokater før, og så bliver de urolige, Vi har hørt fra en forbruger, som henvendte sig til det ene advokatfirma, hvorefter advokatfirmaet lukkede sagen," forklarer Ulrika Calmer Folkmann-Schjerbeck hos Forbrugerombudsmanden.

Den lukkede sag drejede sig om en henvendelse til advokatfirmaet Njord, der altså lukkede for sagen, da brevmodtageren oplyste, at vedkommende ikke havde hentet filmen 'American Heist' ulovligt.

Hvis man anser sig selv som uskyldig, og det ikke er muligt at få lukket sagen ved kontakt til advokatfirmaerne bag brevene, bør man ifølge Forbrugerombudsmanden selv anskaffe sig advokatbistand.

"Lige nu er der ikke nogen sager, men det kan der jo godt komme. Vi vil ikke afvise, at vi på et senere tidpunkt vil gå ind i sagerne," lyder det fra Ulrika Calmer Folkmann-Schjerbeck.

Forbrugerombudsmanden oplyser på sin hjemmeside, at du kan få gratis hjælp hos Advokatvagten.

Ikke alle borgere har dog valgt den vej.

Forbrugerombudsmanden har indtil videre hørt om ét tilfælde, hvor den påståede filmpirat har klaget over brevhenvendelsen til Advokatsamfundet, der er en uafhængig medlemsorganisation for alle advokater i Danmark.

Læs også: 
Usædvanlig straf til software-pirat: Lav anti-piratfilm eller betal bøde

Dansk pirat-streamer dømt i byretten i Næstved




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere